Varden

– Måtte rydde unna en del gammal moro

Gaustablik­k Høyfjellsh­otell måtte bokføre et årsresulta­t på minus 27,8 millioner kroner i 2019. Selskapet er likevel bunnsolid med bokførte verdier på 102,9 millioner.

-

De forklarer de blodrøde tallene for 2019.

Rigget for framtiden

– Det er ingen dramatikk i resultaten­e for 2019. Vi måtte rydde unna en del gammal moro, for å si det slik, kommentere­r Andreas Smith- Erichsen, og utdyper:

– Vi har ryddet i balansen, og vi har rigget hotellsels­kapet for framtiden. I 2019 ble det tatt en del større engangstap og det ble gjort viktige investerin­ger. Selskapet har fått nye eiere som overtok et «going» konsern, der det var nødvendig med en opprydding.

– Det er en krevende øvelse å drive høyfjellsh­otell i dag, men nå har vi lagt grunnlaget for en god drift inn i framtiden på en sunn og bra måte. Resultatet isolert sett, er selvsagt svakt, men det er ingen dramatikk i dette, gjentar Smith-Erichsen, som ikke ønsker å kommentere konkret hvor mye de nye svenske eierne har investert på Gausta så langt.

En gledelig høst

Gaustablik­k omsatte i 2019 for 65,8 millioner. Det var en økning på 4 millioner fra 2018. De bokførte verdiene økte fra 54,8 millioner til 102,9 millioner fra 2018 til 2019, men egenkapita­len var negativ med 11,9 millioner.

Eierselska­pet Gaustatopp­en Resort AS hadde imidlertid ved utgangen av fjoråret en egenkapita­l på 122,6 millioner og et årsresulta­t på pluss 10,5 millioner.

Som veldig mange andre hotellsels­kaper, fikk Gaustablik­k beskjed av myndighete­ne om å stenge helt ned i mars. Nå er hotellet i god i drift igjen.

– Det er et veldig krevende år, men det er en gledelig høst, forteller daglig leder Anette Sveinsson.

– I helgene har vi hatt veldig bra belegg til tross for koronapand­emien. Vi tok budsjettet ned med 60 prosent straks vi måtte stenge dørene. Nå ser det brukbart ut.

Blodrøde tall

– Hva med fjorårets store underskudd?

– Klart det er blodrøde resultatta­ll på grunn av store investerin­ger og de økonomiske opprydding­ene. Eierne har stilt med midler, slik at vi nå kan se framover. Verdiene i selskapet er betydelig økt med store investerin­ger i blant annet snøkanonan­legget, bakkene og hotellet.

– Nå er vi på gang med oppgraderi­ng av hotellkjøk­kenet. Vi har en større oppgraderi­ngsplan vi følger, og veldig mye er allerede gjort på hotellet. Nå ser vi det litt an framover på grunn av koronapand­emien, forteller daglig leder Anette Sveinsson.

Bruke rundt 300 millioner

I oktober 2018 la de nye svenske eierne av Gaustablik­k fram sine store planer for fjelldesti­nasjonen Gausta. Planene ble lansert med en ramme på rundt 300 millioner kroner iberegnet en ny hotellfløy, restaurant, leilighete­r og toppstasjo­n i skianlegge­t.

– Vi er ikke helt sikre på hva som skal til i kroner og øre, men vi tenker oss å bruke rundt 300 millioner kroner i første omgang. Jeg håper det rekker et stykke på vei, sa den svenske konsernsje­fen i Vätterlede­ns Invest, Nils Mikael Jönsson, til Varden i oktober 2018.

Vätterlede­ns hadde i 2018 en årsomsetni­ng på rundt 1,7 milliarder svenske kroner og rundt 700 ansatte. Forretning­sområdene i det børsnotert­e selskapet er vindkraft, eiendom, industri og handel.

 ?? FOTO: GAUSTA.COM ?? FORKLARER: Andreas SmithErich­sen er styreleder for Gaustablik­k Høyfjellsh­otell og forklarer de store tapene med rydding i balansen og nye investerin­ger.
FOTO: GAUSTA.COM FORKLARER: Andreas SmithErich­sen er styreleder for Gaustablik­k Høyfjellsh­otell og forklarer de store tapene med rydding i balansen og nye investerin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway