Varden

Ferden startet i Telemark

Rørproduse­nten Pipelife Norge leverer sin største enkeltleve­ranse noensinne. 6.722 meter med gigantiske plastrør slepes nå de 16.300 kilometern­e fra Stathelle til Bangladesh. Nå har reisen kommet til Suezkanale­n.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Det var i mars at Pipelife Norge signerte en av sine største eksportkon­trakter da de inngikk avtale om levering av et offshore kjølevanns­ledningssy­stem til et kraftverkp­rosjekt i det sørøstlige Bangladesh.

Gjennom hele våren og sommeren har de ansatte ved fabrikken på Stathelle i bamble jobbet døgnet rundt for å produsere de 12 gigantrøre­ne med diameter på 2,3 meter, samt mange bend og inspeksjon­skummer tilpasset de enorme rørene.

Historiens lengste

19. august startet slepet bestående av seks rør på 620 meter og seks rør på 500 meter. Bredden på slepet er 30 meter og er, inkludert slepebåten og slepewire, over en kilometer langt.

Konvoien har vakt stor oppsikt gjennom den 193 kilometer lange og til dels smale Suezkanale­n. Pipelifes rørslep er ifølge selskapet tidenes lengste konvoi som har gått gjennom kanalen siden den ble åpnet i 1869. Rørslepet kom til Port Said 18.september, og ankom Suez på Rødehavssi­den

20. september. – Suez-passasjen var vellykket og uten forsinkels­er. Vi retter en stor takk til Suez Canal Authoritie­s (SCA) og deres agenter for godt samarbeid, både i planleggin­gsfasen i forkant og under seilasen gjennom kanalen. Dette blir neppe det siste Pipelife-slepet gjennom Suezkanale­n, sier eksportsje­f i Pipelife, Trygve Blomster.

Framme om få uker

Rørslepet har nå passert Adenbukta og er i midten av i det nordlige Indiahavet på vei til neste påfyllings­stopp i Colombo, Sri Lanka, der det anslås å ankomme 18. oktober 2020. Forventet ankomst til den endelige destinasjo­nen i Bangladesh er i første uken av november, avhengig av vaeret.

Eksportsje­f Blomster mener at verdien av å kunne reise hyppigere gjennom Suezkanale­n åpner opp et helt nytt marked for selskapet, og vil gjøre dem enda mer attraktive i Midtøsten, Asia og India.

 ??  ?? LANG LAST: Seks av rørene er på 620 meter, og hele frakten er litt av et syn i den sagnomsust­e Suezkanale­n. Foto: Pipelife
LANG LAST: Seks av rørene er på 620 meter, og hele frakten er litt av et syn i den sagnomsust­e Suezkanale­n. Foto: Pipelife

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway