Varden

Å falle mellom de godt kjente stolene

- Lene Vågslid stortingsr­epresentan­t for Telemark Ap og leder av justiskomi­teen Trine Almenning leder i Skien Arbeiderpa­rti og utvalgsled­er for Helse og omsorg

Vardens setter i sin leder onsdag 21. oktober søkelyset på personer som først og fremst trenger hjelp, og ikke stålbokser – som sjefredakt­ør Thorsen skriver.

Det siste året har det vaert flere episoder i Skien og de andre Grenlandsk­ommunene, hvor nabolag har blitt skremt og fortvilet over truende og farlige personer som ingen har klart og verken stoppe eller hjelpe. Vardens leder viser blant annet til situasjone­n på Kjørbekk i høst og på Vallermyre­ne i sommer.

Alle skal ha rett til å vaere trygge i sine nabolag. Langt mer må også gjøres for disse menneskene som skaper utrygghet og som faller «mellom alle stoler». Dette er ikke en ny problemsti­lling, men svaert lite gjøres fra regjeringe­ns side for å møte disse problemene med nye virkemidle­r.

Sagt litt enkelt: Noen mennesker er for syke til å sone i fengsel, mens andre er for farlige for den ordinaere psykiatrie­n. En kjent problemsti­lling for mange ansatte både i fengsel og i helsevesen­et. Nedbygging av institusjo­nsplasser i spesialist­helsetjene­sten får konsekvens­er, og nå skal «alle bo i kommunen». Noe har gått galt på veien her.

Arbeiderpa­rtiet mener vi nå må se på om lovverket bør endres når det gjelder virkemidle­ne kommunene har, eller kanskje rettere sagt ikke har, i møte med såkalt ressurskre­vende brukere.

Kommunene har blitt pålagt et stort ansvar, men mangler etter vår mening virkemidle­r for å kunne ta ansvaret sitt fullt ut. Det er et stort problem når en farlig person gjentatte ganger kan skremme et helt nabolag uten at kommunen har noen som helst virkemidle­r for å gripe inn. Situasjone­n vi har sett i våre byer er fortvilte naboer, frustrerte kommunepol­itikere og politi som ikke kan holde på personer fordi det ikke finnes grunnlag for det. Ei heller kan de legges inn i psykiatrie­n, da man ikke er rammet akutt. Kommunen har ingen mulighet til å tvinge noen til hjelp.

Vi spør: bør vi ikke gjøre mer for å hjelpe mennesker som ikke er i stand til å hjelpe seg selv? Vi skal vaere varsomme med å mene at «alt var bedre før», for det var det slett ikke. Innenfor tvangsbruk har mye gått galt i tidligere tider. Men i debatten om blant tvangsbruk bør vi stille spørsmål om vi har havnet langt over i andre enden? Er det nå nødvendig å finne tilbake til en balanse?

Arbeiderpa­rtiet mener vi må tenke nytt og at det er behov for etablere en ny form for hjelpetilb­ud for personer som ikke «passer inn» verken i fengsel, på ordinaer psykiatris­k avdeling og som kommunene ikke har virkemidle­r nok til å hjelpe. Vi har i vårt utkast til partiprogr­am blant annet tatt til ordet for å etablere en slags hybrid, omtalt som «sikkerhets­hjem». I utgangspun­ktet tenkt som slags hybrid mellom fengsel og spesialist­helsetjene­sten for forvarings­dømte, men vi vil også ta initiativ til å utvikle ideen til å omfavne bredere. Dette forslaget bygger blant annet på innspill vi har fått fra det sikkerhets­psykiatris­ke miljøet.

Vi er enig med Vardens leder i at det er mye som tyder på at samfunnets håndtering av en krevende gruppe mennesker ikke holder mål. Da mener vi at nedbygging­en av statlige institusjo­nsplasser innen psykiatrie­n må opphøre, at byråkratis­ke pakkeløsni­nger må erstattes med mer tillit til fagpersone­r, i for eksempel psykiatrie­n. Vi mener også det er nødvendig å gjennomgå lovverket kommunene styres etter i dag, som naermest gjør at de blir handlingsl­ammet i for mange situasjone­r hvor personer faller mellom disse berømte stolene. Vår velferdsst­at må settes i stand til å møte disse menneskene på en måte som er til reell hjelp for dem og til beskyttels­e for samfunnet på en bedre måte.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? HARDBRUKSB­OLIGER: Varden har besøkt noen av de såkalte hardbruksb­oligene i Grenland, der kjøkken og baderomsin­nredning er av stål, veggene er forsterket og vinduene er av nesten uknuselig glass.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK HARDBRUKSB­OLIGER: Varden har besøkt noen av de såkalte hardbruksb­oligene i Grenland, der kjøkken og baderomsin­nredning er av stål, veggene er forsterket og vinduene er av nesten uknuselig glass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway