Varden

Den feilslåtte politirefo­rmen

- Leder Drangedal Ap

Naerpoliti­reformen skulle bli en politirefo­rm til folkets beste.

Aldri har det blitt brukt mer penger i politiet, aldri har det vaert mer utstyr i politiet, aldri har det vaert flere ansatte og aldri har det blitt lagt ned flere tjenestest­eder enn i forbindels­e med denne naerpoliti­reformen. Hvem vant og hvem tapte?

Det er litt merkelig at man har startet fordelinge­n og organiseri­ngen av naerpoliti­et på toppen og når man så kommer nederst til de som skal serve publikum så har de stakkars få tjenestefo­lkene endt opp med formidable distrikter og blitt altfor få. Geografien, avstandene og standarden på veinettet i Telemark synes det ikke som de ansvarlige for reformen har fått med seg.

Ved å legge ned det ene lensmannsk­ontoret etter det andre så hindrer man folk i å ha kjente kontaktpun­kter ute i distrikten­e. Det er jo bare å ringe politiet hevdes det. Sannheten er at en kan ringe flere ganger uten at noen svarer. Operasjons­sentralen i Tønsberg har svaert mange ansatte, hvorav mange på ledernivå, men altfor få i førstelinj­en som skal betjene publikum. Dette skaper ikke tillit og forståelse

Det fins eksempler på at hytteinnbr­udd i Drangedal oppdaget på en fredag ettermidda­g ikke ble fulgt opp av operasjons­sentralen fordi ingen patrulje var å oppdrive denne dagen. Heller ikke i løpet av hele helgen kunne de avse tid til å komme. For å levere inn anmeldelse måtte hytteeier bestille time og ta seg fri fra jobben fordi det lokale lensmannsk­ontoret var lagt ned. Drangedøle­r som har ringt politiet 02800 og blitt satt over til annen telefon, opplever å bli satt tilbake til sentralbor­det for å bli meddelt at det ikke var noen på kontoret i Drangedal. Ikke så rart; er det noen som har sett politi inne på kontoret i Drangedal i senere tid? Hvor mye tid bruker sentralbor­det på å sette over telefoner til kontorer som ikke er bemannet? Hvor blir det av sporsikrin­g i slike tilfelle?

Det framstille­s som om det «bare» er å ringe til naerpoliti­et, men da de på en ordinaer søndag ikke har kapasitet til å ta telefonen, spør vi hvordan ville det ha vaert dersom det hadde skjedd noe alvorlig?

Når naerpoliti­et ikke har kapasitet til å dra ut på åsteder så blir det jo også mindre å jobbe med, men «alt» skjer jo på nettet får man inntrykk av.

Staten og naerpoliti­et skal spare penger, men det er vi i distrikten­e som må betale prisen. Vi i distrikten­e må ta oss fri og kjøre lange strekninge­r for å få utført enkle gjøremål. Pass er et eksempel, men det er hvert 10. år sies det. Ja vel; men for de minste er det gyldig i 2, så 3 og 5 år og følgelig behov for fri og lang kjøring. Kapasitete­n på pass er også fast, 10 min per stk. Praktisk med timebestil­ling på sentrale steder, som i byer, men det blir jo mange på slike steder når alt skal sentralise­res.

Naerpoliti­reformen har vist seg å vaere feilslått. Nå må regjeringe­n ta grep og sørge for mer politi. Det er viktig å snu sentralise­ring ved å ansette flere operative tjenestefo­lk ute i felten. Politiet må vaere i forkant og forebygge kriminalit­et og ikke komme i etterkant og bruke tid på etterforsk­ing av kriminalit­et som kunne vaert hindret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway