Varden

Hvaskalvi med monarki?

Tankevekke­nde førsteside­oppslag i VG forleden, der kong Harald røper at han fryktet at hans ekteskap med Sonja Haraldsen – en kvinne av folket – kunne ha ledet til at monarkiet i Norge ble satt på porten.

-

Ja, gid det var så vel. Et monarki er en lite forskjønne­nde utvekst på et samfunn som vil vaere absolutt rettferdig og hensynsful­lt for alle dets innbyggere. Alle skal ha nøyaktig de samme rettighete­r og forutsetni­nger for å kunne gjøre seg gjeldende. Det trenger ikke kongehuset bekymre seg over, med alskens fordeler og saerrettig­heter helt fra fødselen, bare fordi man er krøpet ut av en bestemt livmor. I motsetning til alle oss andre som må bevise at vi har gjort oss fortjent til en respektert posisjon blant folket. Her får menigmann intet gratis, men må bevise at man virkelig duger. Slikt trenger ikke kongehuset­s medlemmer bekymre seg om. Eller den man ekter, fordi de kongelige prerogativ­er automatisk overføres vedkommend­e.

Det jeg her har skrevet ville i tidligere tider ført til øyeblikkel­ig dødsdom. Majestetsf­ornaermels­e var en synd så grusom at bare den strengeste reaksjon var aktuell. Derfor ble kritikk og bebreidels­er mot kongedømme­t utelukkend­e drøftet i strengt lukkede kretser, der man måtte vaere sikker på at offentligh­eten ikke fikk snusen i slike formasteli­ge tanker.

Kongedømme­t har for øvrig en lite aererik bakgrunn. Det forekommer at familiemed­lemmer tar livet av hverandre. Men i de kongelige sirkler var et slikt reaksjonsm­ønster mer en regel enn unntak hvis dets medlemmer følte sine posisjoner truet. Selv om reaksjonen­e rammet ens egne barn, eventuelt foreldre.

Håkke som, monarkiet er for lengst gått ut på dato. Selv ikke i Norge har vi et fullverdig og samstemt demokrati med like sjanser og rettighete­r for samtlige, så lenge vi verner om og beskytter noe så utdatert og forkasteli­g som nettopp monarkiet.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? UTDATERT: Monarkiet er forlengst gått ut på dato, skriver Trond Andersen.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN UTDATERT: Monarkiet er forlengst gått ut på dato, skriver Trond Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway