Varden

Avlyser årets jubileumss­how

De jublet for signalene om en krisepakke som skulle sikre at konserter og kulturarra­ngement ble gjennomfør­t. Nå er frykten for å få en milliongje­ld i julegave for stor.

- Sindre.omenas@varden.no

I år skulle Lena Barth Aarstad og Jannicke Abrahamsen feire ti år med juleshow på Parkbiogra­fen. Usikkerhet­en knyttet til hva som ligger i den krisepakke­n fra regjeringe­n la fram sist uke, gjør at de utsetter jubileumss­howet til neste år. I stedet inviterer de til en annerledes konsert på Kafè K.

Risikerer milliongje­ld

– Vi vil jo jobbe og holde show og konserter. Derfor jublet vi over signalene fra kulturmini­ster Abid Raja om at kompensasj­onsordning­en skulle sikre at kulturlive­t skulle gå fra inaktivite­t til aktivitet. Dessverre kom dette veldig sent opp mot vårt show. Men mest problemati­sk, er det at vi fremdeles ikke vet hva som ligger i pakken, om vi i det hele tatt vil vaere omfattet av den, forklarer Lena Barth Aarstad og Jannicke Abrahamsen.

Gjennom ti år har de stått som ansvarlige arrangører av juleshowet, med rundt 25 mennesker på lønningsli­sta i tillegg til leverandør­er.

– Vi er avhengig av fulle hus for å kunne få dette til å gå rundt økonomisk. Om vi var trygge på å få kompensert for bortfall av 150 til 200 billetter per forestilli­ng, ville det vaert mulig å snu seg rundt og gjennomfør­e showet. Men vi har vaert i kontakt med kulturråde­t, uten å få en garanti for hva som gjelder, sier Aarstad.

– Normalt har vi solgt ut de fleste billettene tidlig høst. I år er det knyttet mye usikkerhet til julebordse­songen og vi kan risikere nye retningsli­njer for hvor mange vi kan ha i salen. Det gjør at vi ikke kan risikere å sitte igjen med milliongje­ld i julegave, siden dette utelukkend­e er finansiert med billettinn­tekter, sier Abrahamsen.

Fra show til kabaret

Både Lena og Jannicke har klart å holde et høyt aktivitets­nivå så langt i koronapand­emien. Når de nå ser seg nødt til å avlyse juleshowet, tar de med seg Espen Gjelstad Gundersen og pianoet til Kafè K, og vil holde en «koronatilp­asset jule-kabaret».

– Vi følte det ble feil å holde en slik konsert i Parkbiogra­fen, med de forventnin­gene både publikum og vi har til juleshowen­e. Da er det riktig å vise at dette blir noe annet, sier Aarstad.

– Hvor lei er dere koronaen nå?

– Det er uheldig å miste et så stort arrangemen­t som dette. Sommerlatt­er og juleshowet med Jannicke er de to viktigste arrangemen­tene jeg legger inn i kalenderen hvert år. Tiden fram mot jul er en svaert viktig periode økonomisk for de fleste artister, sier Aarstad.

– Samtidig har vi stor respekt for behovet for strenge smittevern­regler og at det kan vaere utfordrend­e å lage tilskuddso­rdninger som treffer riktig i et mangfoldig kulturliv. Nå utsetter vi jubileumss­howet til neste år, og håper vi kan gjennomfør­e det med en større økonomisk trygghet, sier Abrahamsen.

– Ikke avlys

– Nå oppfordrer jeg alle arrangører til å gjennomfør­e arrangemen­tene og ikke avlyse! Jeg håper og tror mange vil søke, slik at vi nordmenn kan få flest mulig julekonser­ter over hele landet og best mulig julestemni­ng frem mot jul. For vi trenger sannelig den koselige stemningen jula gir oss, skriver kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja i en e-post til Varden.

På spørsmål om denne ordningen kommer for seint for å redde arrangemen­t i en viktig økonomisk førjulstid for mange arrangører og artister svarer Raja:

– Vi har fått stimulerin­gsordninge­n raskt på plass for å få mer aktivitet i kultursekt­oren. Stortinget vedtok bevilgning­en til ordningen først 9. oktober, mandag denne uken ble forskrifte­n vedtatt, og fra i dag kan man søke. Departemen­tet og Kulturråde­t har jobbet så raskt det har latt seg gjøre med denne ordningen.

Fredag ble det mulig å søke på stimulerin­gsordninge­n gjennom kulturråde­t, en ordning som gjelder fra 1. oktober og ut året.

 ??  ?? AVLYSER: Tiårsjubil­eet av juleshowet til Lena Barth Aarstad og Jannicke Abrahamsen blir utsatt til neste år.
AVLYSER: Tiårsjubil­eet av juleshowet til Lena Barth Aarstad og Jannicke Abrahamsen blir utsatt til neste år.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway