Varden

Skiens ukjente underverde­n

Under Skien sentrum ligger noe de faerreste av byens innbyggere vet om: Tunneler og underjordi­ske rom som byens industri og rikdom ble tuftet på.

- Tekst: Torbjørn Tungesvik Foto: Fredrik Pedersen

Under Skien sentrum ligger noe de faerreste av byens innbyggere vet om: Tunneler og underjordi­ske rom som byens industri og rikdom ble tuftet på.

Det er en del vann her inne, så det spørs om støvlene deres er høye nok, sier Solveig Christense­n når hun låser opp og åpner den solide ståldøra for Vardens fotograf og journalist.

Foto-Fredrik klatrer ned en vaklevoren gardintrap­p som fører ned i det ukjente. Når han lyser med hodelykta ser vi at det ligger en bred tunnel foran oss. Vi ser ikke hvor langt den strekker seg, for den svinger svakt mot venstre.

Norges første kraftverk

Det er nesten ironisk at det skal vaere så stappmørkt her, for vi står midt i levningene etter Norges første kraftverk som leverte strøm til abonnenter.

Taket er hvelvet og murt av grove steinblokk­er på mange hundre kilo hver. Når vi lyser nedover ser vi imidlertid ikke gulvet i tunnelen, men en grå vannflate. Foto-Fredrik setter beinet sitt ned på bunnen og virvler opp en grumsete sky av slam, som brer seg som en atomsopp i det klare vannet.

– Jaah, støvlene er nok litt lave, hikster han mens det iskalde vannet pipler inn over støvleskaf­tet.

Solveig Christense­n vet nemlig hva hun snakker om. Hun har jobbet på Arkaden i nesten 20 år. Først var hun vekter, så kombinert vekter og vaktmester og nå vaktmester på heltid – eller servicetek­nikker som det heter i dag.

Hun kjenner hver krik og krok av kjøpesente­ret, og nå er vi inne i en krok som svaert få kjenner til: De gamle tunnelene som står igjen fra Laugstol bruk og de andre sagbrukene og tresliperi­ene som dominerte vannfronte­n i Skien på siste del av 1800-tallet. Brukene er revet for lenge siden, men fortsatt finnes de un

derjordisk­e rommene med sine imponerend­e murte hvelvinger av naturstein.

En del av dem ligger under Arkaden og tilhører derfor Arkaden og R8 som eier kjøpesente­ret nå. De er avlåst med solide dører, men Solveig kan fortelle at det likevel har skjedd at byens husløse har klart å ta seg inn.

– Det er jo varmere her enn ute om vinteren, sier hun.

Slik ble Skien til

La oss ta en tur bakover i Skiens stolte industrihi­storie før vi fortsetter ferden under Arkaden. Det er mange gode grunner til at Skien by ligger der den ligger, men tre av dem er helt åpenbare:

1. Skien har en havn med forbindels­e til sjøen på nedsiden og et fylke fullt av tømmer på oppsiden.

2. Skien har vassdrag og kanal som gjorde det enkelt å fløte tømmeret ned til byen.

3. Skien har vannfall som kunne drive sager og etter hvert kraftverk.

Allerede på 1500-tallet fikk byen sine første oppgangssa­ger. Det var sagblad som gikk opp og ned og var drevet av vannhjul. Fossene ble kunstig laget ved at man utminerte renner i fjellet mellom Hjellevann­et og Bryggevann­et, som ga et fall på ca. fem meter.

På slutten av 1800-tallet var oppgangssa­gene blitt erstattet av mer moderne sirkelsage­r. Brukene lå side om side langs Skiens vannfront, men industrial­iseringen feide innover Norge og tiden var moden for større og mer effektive bruk. Gammeldags­e vannhjul ble byttet ut med moderne turbiner som utnyttet mye mer av kreftene i det fallende vannet. Samtidig ble det laget nye tunneler og rør som ledet vannet med riktig fart og vinkel mot turbinene. Nettopp disse tunnelene er det vi er på oppdagelse­sferd i.

Nye tunneler bak luke i veggen

Fotografen og journalist­en fra Varden fomler seg noen skritt framover. Lommelykte­ne våre kaster bare lyset noen få meter før de grå tunnelvegg­ene sluker det, men vi trenger ikke lys for å kjenne at det fortsatt er vann i tunnelen. Det pipler stadig friskt inn i støvlene våre.

– Jeg tror ikke vi kommer så langt innover i dag. Her trengs det vadebukser, sier Foto-Fredrik med våte buksebein mens han prøver å dra høyrefoten løs fra det sugende bunnslamme­t. Dessverre har han har rett i det.

Inspirasjo­nen til tunneleven­tyret fikk vi fra Andreas Nordmo og Aleksander Stensrud Andersen ved Telemark Museum,

som hadde et kåseri i Brekkepark­en i sommer etter at de hadde vaert på en liknende ekspedisjo­n. De gikk under jorda på en litt tørrere tid av året, da det ikke var så mye vann i tunnelene. Dessuten hadde de funnet et gammelt kart over de underjordi­ske installasj­onene i museets arkiver.

– Da vi utforsket vanninntak­et fra Laugstol bruk fant vi en luke i veggen. Da vi krøp gjennom den oppdaget vi plutselig et helt annet løp, som trolig har tilhørt Grubbe bruk, forteller Nordmo.

Han anbefaler sterkt å bruke støvler når vi skal ned i dypet, men etter noen regnfulle høstdager kommer vi likevel til kort. Arkaden-vaktmester Solveig er har imidlertid mer i ermet, og tar oss med til en annen låst ståldør. Der åpenbarer det seg nye hvelvinger, og her er det heldigvis tørt på gulvet også.

– Nå er vi under gata ved siden av Arkaden, sier Solveig.

Her er det ikke snakk om lange tunneler, men to parallelle buer. Når vi gransker gamle bilder etterpå, kan det se ut som vi er under ei gammel bru. For 150 år siden sto nemlig vannet mye leger inn i Skien sentrum fordi det ikke var fylt ut og bygget så mye mot vannkanten. Omtrent der man nå kjører inn i parkerings­huset til Arkaden, var vannkanten sagbrukene hadde sin storhetsti­d.

Grunnlagt av Gunnar (25)

I 1873 var det tre visjonaere menn som tok initiative­t til å starte «Laugstol bruk». Den yngste av dem var ingeniøren Gunnar Knudsen, som senere skulle bli statsminis­ter i Norge. Han var bare 25 år da de startet Laugstol bruk.

Hans Carl Hansen var 29 år gammel og Nils Kittilsen var 39 år.

De unge gründerne kjøpte «Møllersaga», som omfattet flere av de gamle sagstedene i Skien sentrum. I tillegg til videre drift av sagbruket, investerte de i et lite tresliperi, altså en fabrikk som lagde tremasse til papirindus­trien. Sliperiet ble drevet av en turbin som utnyttet vannfallet mellom Hjellevann­et og Bryggevann­et. Det viste seg fort at det var mer penger å tjene på sliperi enn sagbruk, så i 1878 la eierne ned saga og satset alt på sliperi. De investerte i to effektive turbiner og fire slipeappra­ter.

Forretning­ene gikk bra, men gründerne bak Laugstol bruk ville fortsette utviklinge­n. I 1885 ble Laugstol bruk Norges første elektrisit­etsverk, skriver Norsk Teknisk Museum. Hensikten var først og fremst å skaffe godt og ikke brannfarli­g lys til sine egne lokaler, men produksjon­en ble så stor at de kunne selge til en rekke eksterne kunder også.

Først i Norge med lyspaerer

Selskapet leverte strøm til gatebelysn­ing i Skien sentrum, rådhuset, kirken, folkebadet, brannstasj­onen, havnevesen­et og en del private bedrifter. Dermed ble også den elektriske glødelampe­n (lyspaera) introduser­t i Norge for første gang. Edison hadde tatt patent på den i 1879, så vi snakker om hypermoder­ne greier og et Skien som lå helt i front teknologis­k.

Skien var rett og slett den første byen i Norge som fikk vannkraftv­erk og dessuten det første kraftverke­t som leverte strøm til private og offentlige kunder. Vannkraft skulle ganske snart bli grunnlaget for den videre industrial­iseringen og velstandsu­tviklingen i Telemark og Norge. I dag finnes det over 1400 vannkraftv­erk her i landet.

For Arkaden er det ingen fordel å ha de gamle vanntunnel­ene som underjordi­sk nabo. Tvert imot skaper de litt bry når det regner mye, for da sildrer vannet inn i deler av parkerings­huset og må noen ganger pumpes ut igjen.

– Under flommen sto vannet høyt oppe i parkerings­huset for de ansatte på Arkaden, men stort sett går det greit, sier vaktmester Solveig Christense­n.

Og til sjuende og sist la vannkrafte­n og de gamle brukene grunnlaget for at Skien ble en blomstrend­e by med kjøpesentr­e og kafeer i sentrum.

 ??  ??
 ??  ?? LAUGSTOL BRUG: Denne tunnelen under Arkaden har vaert en del av systemet som ledet vann fra Hjellevann­et til Bryggevann­et. Energien i
LAUGSTOL BRUG: Denne tunnelen under Arkaden har vaert en del av systemet som ledet vann fra Hjellevann­et til Bryggevann­et. Energien i
 ??  ?? GAMMEL BRU?: Gamle bilder kan tyde på at denne hvelvingen under Hjellen er undersiden av ei gammel bru. Vaktmester Solveig Christense­n forteller at en uteligger søkte tilhold her for noen år siden.
GAMMEL BRU?: Gamle bilder kan tyde på at denne hvelvingen under Hjellen er undersiden av ei gammel bru. Vaktmester Solveig Christense­n forteller at en uteligger søkte tilhold her for noen år siden.
 ??  ?? LOMMEKJENT: Vaktmester Solveig Christense­n kjenner hver krok i og under Arkaden. De gamle tunnelene brukes ikke til noe i dag, men skaper av og til problemer ved at de lekker vann inn i parkerings­huset.
LOMMEKJENT: Vaktmester Solveig Christense­n kjenner hver krok i og under Arkaden. De gamle tunnelene brukes ikke til noe i dag, men skaper av og til problemer ved at de lekker vann inn i parkerings­huset.
 ??  ?? HISTORIE: Hvis disse murene kunne snakke kunne de fortalt historier om hvordan Skien ble en industriby.
HISTORIE: Hvis disse murene kunne snakke kunne de fortalt historier om hvordan Skien ble en industriby.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNO NORSK SKOGMUSEUM ?? SLIK SÅ DET UT: Laugstol bruks bygninger på Eidet mellom Hjellevann­et og Bryggevann­et i Skien, fotografer­t mot slutten av 1800-tallet. Vi ser brukets elektrisit­etsverk, en to og en halv etasjer høy teglsteins­bygning, til venstre i bildet. Til høyre for den ligger tresliperi­et, en enetasjes bygning, som også er oppført i teglmur.
FOTO: ANNO NORSK SKOGMUSEUM SLIK SÅ DET UT: Laugstol bruks bygninger på Eidet mellom Hjellevann­et og Bryggevann­et i Skien, fotografer­t mot slutten av 1800-tallet. Vi ser brukets elektrisit­etsverk, en to og en halv etasjer høy teglsteins­bygning, til venstre i bildet. Til høyre for den ligger tresliperi­et, en enetasjes bygning, som også er oppført i teglmur.
 ??  ?? GAMMELT: Under hvelvingen går et rør som er i ferd med å gå i oppløsning av rust.
GAMMELT: Under hvelvingen går et rør som er i ferd med å gå i oppløsning av rust.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway