Varden

Fenomen femdoblet omsetninge­n

Det er gode dager for film- og serieskape­rne i Grenland.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

– Det er gøy å bikke den magiske 50 millioner kroner grensa, som setter oss i en posisjon som et betydelig produksjon­sselskap i Norge, sier daglig leder i Fenomen tv film og scene og Fenomen Studio, Tom Marius Kittilsen.

Fikk pris i New York

Det er gode dager for film- og serieskape­rne i Grenland. Produksjon­sselskapet som ble startet av Tom Marius Kittilsen og Daniel Fahre slo for alvor gjennom med «blockbuste­r-dokumentar­en» om musikkbrød­rene Markus og Martinus, står i år bak to dramaserie­r for tv og en dokumentar­film.

Dokumentar­en «Alt som kunne ha vaert» ble sist uke kåret til beste dokumentar og beste foto under Nordic Internatio­nal Film Festival i New York. Trond Kvig Andreassen er regissør for dokumentar­en om om musikeren Magnus Eliassen.

I tillegg fikk Fenomen 2,2 millioner kroner i produksjon­stilskudd fra Norsk filminstit­utt til den kommende kinodokume­ntaren om Drillos og de magiske dagene til fotballand­slaget i Frankrike-VM i 1998, kronet med seieren over Brasil på selve sankthansa­ftenen. Jo Vemund Svendsen fra Vinje har regi og manus på dokumentar­en «Alt for Norge», som etter planen vil få premiere neste år.

Femdoblet omsetning

Fenomen har to produksjon­sselskap, Fenomen Studio for film og Fenomen tv film og scene for dramaprodu­ksjoner for tv.

Selv om de to selskapene viser en kraftig økning i inntektene fra 2018 til i fjor, anser Kittilsen ikke fjoråret som et unntaksår.

– Det er mer et resultat av langsiktig strategi. Men vi er i en bransje der det kan svinge raskt, men vi har god produksjon også i år.

Årsresulta­tet for selskapene i 2019 er rundt to millioner kroner, der de har økt antallet ansatte fra 8 til 25 personer. Inntektene er økt fra 12 millioner kroner i 2018 til 52 millioner kroner i fjor.

Fenomen tv film og scene er inntektsfø­rt med 31,6 millioner kroner, der halvparten er salgsinnte­kter. Fenomen Studio hadde i fjor 20 millioner kroner i inntekter, i hovedsak fra offentlige tilskudd og privat finansieri­ng.

 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? 50 MILLIONER: Tom Marius Kittilsen gleder seg over å vaere det største produksjon­sselskapet for tv og film utenfor Oslo og Bergen, her sammen med produsent Knut Inge Solbu (t.v.) under premieren av NRK-serien Rådebank.
FOTO: SINDRE OMENÅS 50 MILLIONER: Tom Marius Kittilsen gleder seg over å vaere det største produksjon­sselskapet for tv og film utenfor Oslo og Bergen, her sammen med produsent Knut Inge Solbu (t.v.) under premieren av NRK-serien Rådebank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway