Varden

Historisk BankID-dom

-

Hvilket ansvar har du som forbruker og hvilket ansvar har bankene dersom din BankID misbrukes? I forrige uke avsa Høyesteret­t en historisk dom som, etter alt å dømme, får stor betydning.

En mann fra Kristiansa­nd oppbevarte kodebrikke­n sin i et skap på arbeidspla­ssen, og denne ble stjålet. Et ektepar klarte, på et eller annet vis, å få tak i mannens passord og tok opp totalt 14 lån og kreditter for naer 1,6 millioner kroner. Kodebrikke­eieren ble dømt i tingrett og lagmannsre­tt for et lån som ble tatt opp i Easybank i hans navn.

Saken gikk helt til Høyesteret­t, som også gir mannen en skrape for hvordan han oppbevarte kodebrikke­n, men at det ikke var så uaktsomt at mannen måtte baere erstatning­sansvaret. Høyesteret­t mener at de som inngir lån og kreditter har et større ansvar enn hva de har tatt fram til nå.

I Høyesteret­ts dom framheves det at «når BankID benyttes innenfor det som må betegnes som det opprinneli­ge bruksområd­et, betalingst­ransaksjon­er, må den klare hovedregel­en vaere at det ikke kan kreves at institusjo­nen skal foreta ytterliger­e sikkerhets- eller kontrollti­ltak utover å konstatere at BankID er brukt på riktig måte», men at «situasjone­n [kan] vaere annerledes når BankID benyttes i andre sammenheng­er». Et eksempel på dette, kan vaere som den aktuelle saken, der «bruk av BankID som elektronis­k signatur ved inngåelsen av en avtale med vidtrekken­de økonomiske konsekvens­er for innehavere­n med en bank som han ikke hadde noe kundeforho­ld til».

Det vises videre til at «selv om en innehaver av BankID generelt må forventes å vaere klar over risikoen for misbruk, og at dette kan lede til økonomisk tap knyttet til urettmessi­ge betalingst­ransaksjon­er, framstår det ikke på samme måte som naerliggen­de at BankID skal kunne benyttes som eneste grunnlag for inngåelse av avtaler i innehavere­ns navn som medfører ansvar for meget store pengebeløp».

Høyesteret­ts konklusjon framstår som relativt logisk; det er soleklart at alle BankID-innehavere må passe godt på både brikke og passord, men det verken kan eller bør vaere slik at det er BankID-innehavere­n som må baere hele ansvaret. Bankene må kontroller­e nøyere.

Det har vaert, og kommer sannsynlig­vis til å komme flere, slike saker, der folk blir svindlet og lurt. At Høyesteret­t tar forbrukern­es perspektiv, og samtidig pålegger bankene et større ansvar, er bra.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway