Varden

Renovasjon i Skien kommune

-

Kommunens renovasjon­sgebyr skal dekke alle kostnadene kommunen har med innsamling og behandling av husholdnin­gsavfall.

Det er ikke lov å ta inn et større gebyr enn til dekning av kostnadene, kalt selvkostpr­insippet. Renovasjon­sgebyret i Skien fastsettes årlig av bystyret. I snart to år har hver boenhet betalt et standardge­byr med faste rabatter for lite, felles eller delt renovasjon.

Skien Venstre mener at dagens gebyrordni­ng ikke stimulerer husholdnin­gene til økt materialgj­envinning og redusert avfallsmen­gde i samsvar med endringer i nasjonal målsetting og EU-direktiv.

Skien Venstre vil derfor at det utredes om innføring av et vektbasert renovasjon­sgebyr er mulig.

Flere systemer for veiing og elektronis­k registreri­ng av beholdere er tilgjengel­ig. Informasjo­n om boenheter hentes fra matrikkele­n og ordningen kan derfor også brukes der felles boenheter har felles beholdere.

Med å innføre en variabel andel av renovasjon­sgebyret basert på faktisk mengde vil det lønne seg for forbrukere­n å redusere husholdnin­gsavfallet. Vi tror at det også vil føles mer rettferdig, saerlig for enslige og andre som har lite husholdnin­gsavfall.

Skien Venstre ser mengden plastembal­lasje som et problem og tror at et vektbasert renovasjon­sgebyr vil vaere med på å legge større press på emballasje­produsente­ne til å finne alternativ­e løsninger. Ole Røed, Skien Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway