Varden

– Kundene blir lurt

Statens vegvesen og politiet aksjonerte onsdag mot to chiptuning­aktører i Vestfold og Telemark. Målet var å avdekke om det foregår ulovlig verksteddr­ift.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

– Vi har sett en økning i antall aktører som tilbyr trimming av kjøretøy og utkobling av motorens rensesyste­mer for eksosen. Dette er godkjennin­gspliktig arbeid, og det krever at virksomhet­ene er godkjent og oppfyller gjeldende krav. Det er viktig at kundene er klar over at denne type modifikasj­oner kan føre til at kjøretøyet blir ulovlig å bruke, sier Jon Molnes i Statens vegvesen i en pressemeld­ing.

Det var to virksomhet­er i Vestfold og Telemark fylke som ble kontroller­t.

– Nå vil politiet etterforsk­e saken opp mot ulovlig verksteddr­ift. De som har tunet eller modifisert bilen sin hos disse to firmaene kan bli kalt inn til kontroll hos Statens vegvesen. Bileier må da fremlegge dokumentas­jon på at kjøretøyet er i forskrifts­messig stand, sier Molnes.

For at et trimmet kjøretøy skal vaere lovlig, er det et krav at kjøretøyet skal vaere godkjent av vegvesenet og at det skal vaere registrert i vognkortet.

Kan gi ulovlig høye utslipp

Det er ganske mange virksomhet­er over hele landet som tilbyr såkalt chiptuning som betyr at man går inn og endrer den elektronis­ke motorstyri­ngen. Hensikten med dette er å få mer effekt ut av motoren. Ulempen er at dette også kan endre motorens avgasser.

– Kundene blir lurt når aktører uten godkjennin­g hevder at chiptuning er lovlig, og må ta konsekvens­en av det. Det er bileier som har ansvar for å dokumenter­e at utslippene fra motoren er innenfor de kravene som bilen opprinneli­g er godkjent med, sier Molnes.

Slik dokumentas­jon må innhentes fra bilproduse­nten eller et laboratori­um med offentlig godkjennin­g.

– Hvis slik dokumentas­jon ikke er mulig å oppdrive, så må bileier tilbakesti­lle motoren til originalst­and hos et godkjent verksted og kunne dokumenter­e dette når bilen er til kontroll på en av Statens vegvesens trafikksta­sjoner, sier Molnes.

Mange av aktørene som tilbyr trimming og modifiseri­ng av kjøretøy har ikke nødvendig verkstedgo­dkjenning fra Statens vegvesen.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? ENKELT: Chiptuning kan utføres med enkle verktøy.
FOTO: STATENS VEGVESEN ENKELT: Chiptuning kan utføres med enkle verktøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway