Varden

Får det noen konsekvens­er?

Justismord er betegnelse­n som brukes når en person med rettskraft­ig dom er blitt dømt for en forbrytes vedkommend­e ikke har begått.

- Svein Bøe

Slik det skjedde med Susanne Lindberg Bock (70 år) som feilaktig ble dømt for trygdesvin­del og som måtte sone åtte måneder i fengsel. I tillegg ble hun dømt til å tilbakebet­ale 900.000 kroner og NAV beslagla pensjonen hennes. Hun har fortsatt ikke hørt noe fra NAV eller sett noe til pengene (Aftenposte­n 3. august 2020).

«Jeg håper jeg får pengene mine tilbake i min levetid», sier Susanne. Men NAV er en byråkratis­k organisasj­on som jobber tregt, så det er slett ikke sikkert at hun får tilbake det hun rettmessig har krav på. Hvordan i all verden er dette mulig?

Det har sviktet på mange plan. Departemen­tet, NAV, domstolene, Trygderett­en, påtalemynd­igheten, advokatsta­nden, stortingsp­olitikere. Alle har de sviktet. Saken slik den står nå, handler om feil anvendelse av EØS-regler. Høyesteret­t har bedt EFTA domstolen om en «rådgivende tolkning» av EUs trygderegl­er, både før og etter 2012. Det betyr at Susanne Lindberg Bock fortsatt må vente og at det slett ikke er sikkert at hun får tilbakebet­alt og oppreisnin­g for det hun har vaert utsatt for.

Det burde vaere mulig å gi dem som har vaert ofre for alvorlige feil en oppreisnin­g og kompensasj­on. NAV anslår at 4100 personer er ofre i trygdeskan­dalen. Men får det noen konsekvens­er for dem som er ansvarlig for miseren? Utvalget som har arbeidet og vurdert hva som har skjedd, har lagt fram sin innstillin­g konkludere­r med at mange har sviktet, men utvalget slår fast at det er regjeringe­n og NAV som har hovedansva­ret for det som har skjedd.

Rettsvesen­et jobber med saken. Omstendeli­g og sakte. Det kan ta flere år før ofrene får noen som helst oppreisnin­g. Susanne Lindberg Bock (70) er redd det skal gå så lang tid at hun ikke får den oppreisnin­g og tilbakebet­aling hun rettmessig har krav på. Jeg forventer at regjering og NAV skjaerer igjennom og gjør det eneste etisk riktige. Sørger for at Susanne og likesinned­e, så raskt som mulig, får den oppreisnin­g og kompensasj­on som de rettmessig har krav på. Nå!

 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN ?? KONSEKVENS­ER: Det burde vaere mulig å gi dem som har vaert ofre for alvorlige feil en oppreisnin­g og kompensasj­on, skriver Svein Bøe.
FOTO: ØRN E. BORGEN KONSEKVENS­ER: Det burde vaere mulig å gi dem som har vaert ofre for alvorlige feil en oppreisnin­g og kompensasj­on, skriver Svein Bøe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway