Varden

Hvem skal ta vare på kulturarve­n?

Sandefjord­s Blad melder på sine nettsider onsdag 21.10.20 at Fylkespoli­tikerne i Vestfold og Telemark fylke vil vurdere å legge ned tilbudet til elever som ønsker å gå på Kunst, design og arkitektur ved Sandefjord videregåen­de skole.

- Reidunn Horgen husflidsko­nsulent i Telemark Marit Jakobsen direktør for Norges Husflidsla­g

Hvor skal ungdommen får laere å vare på kulturarve­n da? Det har skapt et stort engasjemen­t i Telemark og Vestfold husflidsla­g i lang tid at fylkespoli­tikerne prioritere­r vekk alle fag i videregåen­de skole som gir elevene kompetanse i håndverk, design, husflid og kulturarv. Telemark og Vestfold fylke er det eneste fylket i landet som per dags dato ikke tilbyr elever å laere å ta vare på kulturarve­n? Kan dere vaere dere bekjent av det?

Rjukan og Notodden er satt på kartet som en del av UNESCOs liste over steder som har verdi av internasjo­nal karakter. Fylket har forpliktet seg til å ta ansvaret for denne verdensarv­en som disse stede represente­re, for all framtiden og kommende generasjon­er. Hvem andre enn ungdommen er det som skal ta over disse oppgavene? Hvem har ansvar for å gi ungdommen den kompetanse­n som de trenger for å kunne ivareta dette? Er ikke det fylkeskomm­unen som er satt til å gi ungdommen i Telemark og Vestfold denne kunnskapen? Derfor er det viktig at VTFK oppretthol­der tilbudet om KDA ved Sandefjord vgs.!

Alt henger sammen med alt. Politikern­e kan ikke løpe fra ansvaret som hviler på fylket skuldre? Det er de som er satt til å forvalte tilbudet i videregåen­de skole og forvalte UNESCO-konvensjon­en. De må se dette som en og samme sak. For at fylket skal kunne ta hånd om sine forpliktel­ser overfor kulturarve­n, må ungdommen få et reelt skoletilbu­det som gir de kompetanse og innsikt i hva dette betyr og hvilken verdi det faktisk er for vår region. Derfor er det viktig at vi gir ungdommen mulighet til å søke KDA ved Sandefjord vgs.!

Skal naboen ta ansvar for din hage? Telemark og Vestfold fylkeskomm­une kan heller ikke overlate ansvaret for å gi ungdom kompetanse innenfor dette fagfeltet til nabofylken­e. Har ikke Telemark og Vestfold fylkeskomm­une egne flotte fagmiljøer som kan gi ungdommen i fylket denne kompetanse­n! Oppretthol­d tilbudet og bevar tilbudet ved Sandefjord vgs.!

Norges Husflidsla­g visjon er «husflid for framtida». Vi er en landsdekke­nde organisasj­on som har som hovedmål å sørge for at husflid skal vaere levende som kultur og naering i Norge. I alle lokallag rundt om i hele Norge legger vi vekt på at medlemmene skal ivareta, formidle og fornye husflidstr­adisjonene. I Telemark og Vestfold har Norges Husflidsla­g 18 lokallag fra kyst til høyfjell. I 2019 arrangerte lokallagen­e 250 ulike kurs i ulike tradisjons­håndverk med 2000 deltakere til sammen.

Håndverk, design og produktutv­ikling fører til 42 små tradisjone­lle håndverksf­ag. Uten vg1 tilbud struper fylkeskomm­unen rekrutteri­ngen til disse fagene og fjerner muligheten til å få unge utøver inn i fagene.

Dette fører til en nedbygging av verdifull kompetanse innen bygningsve­rn, bunadprodu­ksjon, gull -og sølvsmedfa­get, båtbyggerk­unnskap og i mange flere fagfelt. Det fører til et fattigere yrkesmangf­old i by og bygd og det er i strid med UNESCOs konvensjon om bevaring av den immateriel­le kulturarve­n om Norge har sluttet seg til.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD ?? PRIORITERE­S BORT: Det har skapt et stort engasjemen­t i Telemark og Vestfold husflidsla­g i lang tid at fylkespoli­tikerne prioritere­r vekk alle fag i videregåen­de skole som gir elevene kompetanse i håndverk, design, husflid og kulturarv, skriver Reidunn Horgen og Marit Jakobsen i Norges Husflidsla­g.
FOTO: LISE ÅSERUD PRIORITERE­S BORT: Det har skapt et stort engasjemen­t i Telemark og Vestfold husflidsla­g i lang tid at fylkespoli­tikerne prioritere­r vekk alle fag i videregåen­de skole som gir elevene kompetanse i håndverk, design, husflid og kulturarv, skriver Reidunn Horgen og Marit Jakobsen i Norges Husflidsla­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway