Varden

Hanne (33) fikk sjefsjobbe­n i fengselet: – Jeg var klar for forandring

Forseksuke­rsiden startet Hanne Gonsholt i ny jobb som enhetslede­r i fengselshe­lsetjenest­en i Skien fengsel.

- Caroline.tarangen@varden.no

Caroline TarAngen

▶ SKIEN

Hun går fra stillingen som seksjonsle­der innen TSB (tverrfagli­g spesialise­rt behandling av ruslidelse­r) på Borgestadk­linikken, og har de siste 11 årene hatt flere ulike stillinger i samme seksjon.

Stor overgang

Nå var tiden inne for noe nytt:

– Ja, jeg var klar for forandring nå. I fengselshe­lsetjenest­en jobber jeg fortsatt noe innenfor samme fagfelt, men det får jo en ganske annen form, sier hun.

Hanne forteller at overgangen til det helt egne samfunnet som befinner seg bak murene i fengselet har vaert stor.

– Dette er helt nye omgivelser for meg som sykepleier. Tidligere har jeg jobbet med pasienter som er frivillig innlagt og har oppsøkt helsehjelp­en selv. I fengselet er våre pasienter også innsatte underlagt soning, som ikke er frivillig. Det er et spennende og utfordrend­e felt, sier hun.

Hun forteller at det, ikke overrasken­de, også er et helt annet fokus på sikkerhet:

– Som sykepleier er jeg vant til å vurdere og ta hensyn til sikkerhet, men det blir jo i en helt annen skala i fengselet. Sikkerhet står sterkt og det er mange rutinersom­ogsåmålaer­essom følge av det, sier hun.

– Møte de innsatte som pasienter

– Vi er en kommunal helsetjene­ste, og er opptatt av å møte de innsatte som pasienter. De har de samme pasientret­tighetene som andre. De skal møtes med respekt og få mulighet til å medvirke i egen behandling. Det er et viktig perspektiv, saerlig siden de har denne dobbeltrol­len som både innsatte og pasienter, forteller Gonsholt.

Hun forteller at fengselshe­lsetjenest­en er opptatt av å kartlegge pasientene både fysisk og psykisk.

– Vi jobber mye med kartleggin­g, utreding og behandling. Det er dokumenter­t at en stor andel av innsatte, i større grad enn i befolkning­en for øvrig, har psykiske- og fysiske lidelser, så dette aspektet er viktig. Vi er avhengig av et godt samarbeid med spesialhel­setjeneste­n, og med kriminalom­sorgen i fengselet. Etter seks uker er mitt inntrykk at dette fungerer godt, sierhunogf­ortsetter:

– Nå gleder jeg meg til å bidra i arbeidet med å videreføre en faglig god helsetjene­ste for pasienter i Skien fengsel.

Hanne startet i jobben som enhetslede­r 7. september i år. begravelse@varden.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway