Varden

Frykter ulykker i det nye krysset

Lastebilei­erforbunde­t går nå ut og advarer syklister som de mener kan komme i livsfare i det nye PP-krysset på Vestsida i Porsgrunn.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ PORSGRUNN

Syklistene skal stille seg i et felt som er markert med rød asfalt i lyskrysset – foran bilene,

– Da havner de i blindsona til lastebilsj­åføren like bak. Når det blir grønt, kan de bli påkjørt av lastebilen. Krysset er livsfarlig for syklistene. Det sier Frode Bjønnes som er leder av Norges Lastebilei­er-Forbund i Telemark. Han har selv opplevd farlige og kaotiske situasjone­r på naert hold.

Får et forsprang

Poenget med de såkalte sykkelboks­ene er at syklistene skal få et forsprang på øvrig trafikk.

– Sykkelboks­ene er livsfarlig­e. Tenk deg at det står en lastebil og venter på grønt lys. I mellomtide­n kommer en syklist langs siden og stiller seg foran, slik det er meningen at han skal. Da blir han definitivt ikke sett av lastebilsj­åføren. Husk at blindsona for en lastebilsj­åfør er fem meter framover og åtte meter til siden. Jeg skjønner ikke at det er mulig å lage et så vanskelig, farlig og kaotisk kryss. Det kommer til å skje ulykker her. Det er helt sikkert, sier Bjønnes.

Varden ber ham gjøre det som er hensikten med sykkelboks­en: Å sette seg på en sykkel foran en lastebil i krysset. Men til det har han livet for kjaert.

– Nei, det tar jeg ikke sjansen på. Jeg holder meg her på siden.

Advarer

Han går nå ut og advarer syklistene – og ber de ikke forholde seg til sykkelboks­ene. Han mener det også er flere andre faresignal­er med krysset som gjør at de må vaere ekstra på vakt. Blant annet krysser bussene sykkelveie­n for å plukke opp passasjere­r.

– Ta i hvert fall på dere refleksves­t, slik som jeg, sier han, etter å ha kommet seg inn i trygghet på fortauet.

– Han mener det nye krysset ikke er dimensjone­rt for de 15.000 bilene som krysser Porsgrunns­brua hver eneste døgn.

– Meningen var jo at man skulle få ned trafikkmen­gden i krysset med femti prosent. Men en tredjedel av trafikken er interntraf­ikk, så jeg skjønner ikke hvordan det skal gå. De starter i feil ende. Før de bygger ned kapasitete­n i et kryss, må de få bilene over på hovedveine­ttet, sier han.

Syklist: Farlig

Det farlige livet på to hjul på Vestsida blir underskrev­et av syklist Liv Unni Andersson. Hun stanser opp når hun ser Bjønnes og Vardens medarbeide­r. Og forteller:

– Jeg har flere ganger holdt på å bli kjørt ned når jeg sykler til høyre i krysset. Det er mange bilister som ikke ser oss. Dette er farlig, sier hun.

Holder kravet

Kommunikas­jonsansvar­lig Birgitte Finne Høifødt i Bypakke Grenland sier at sykkelboks­ene er innenfor minimumskr­avet på fire meter. Det betyr at syklisten står minst fire meter foran lastebilen hvis han befinner seg i ytterkant.

– Meningen er at syklistene skal ha et forsprang på resten av trafikken. Standarden for slike bokser er 4–6 meter. Vi skal ha slike i Sverresgat­e også. Der har vi bestemt oss for å gå opp til seks meter for å vaere på den sikre siden og ha mer å gå på, sier hun.

Finne Høifødt oppfordrer syklister til å stå helt fremst i boksen.

– Hvis man er usikker og det står en stor bil bak, oppfordres man til å søke blikk-kontakt med sjåføren slik at du vet at han ser deg, sier hun.

Bypakka har også vurdert eget trafikklys for syklister, som gir dem grønt lys tre-fire sekunder før bilistene.

– Men det ble det ikke noe av fordi det kunne føre til ekstra kø. Men et slik lys kan bli ettermonte­rt, sier Birgitte Finne Høifødt.

Hun er glad for at lastebilei­erforbunde­t tar opp denne saken.

– Vi tar gjerne en dialog med dem for å diskutere trafikksik­kerhet.

 ?? BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? TOK IKKE SJANSEN: Frode Bjønnes tok ikke sjansen på å stille seg rett foran denne lastebilen.
BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M TOK IKKE SJANSEN: Frode Bjønnes tok ikke sjansen på å stille seg rett foran denne lastebilen.
 ??  ?? MYE TRAFIKK: Først må de få bort mye av trafikken. Deretter kan de bygge slike kryss, mener Frode Bjønnes.
MYE TRAFIKK: Først må de få bort mye av trafikken. Deretter kan de bygge slike kryss, mener Frode Bjønnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway