Varden

Ordførerop­prør mot fulle busser

Bussene som gikk fra Skien sentrum mandag morgen var smekkfulle. Ingen seter var sperret av, og munnbind var fravaerend­e hos både passasjere­r og sjåfører.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

▶ Bussene som gikk fra Skien mandag morgen var smekkfulle, og munnbind var fravaerend­e hos passasjere­r og sjåfører. Nå gjør ni ordførere opprør mot fylkeskomm­unen: – Vi ber dere tar grep nå.

Søndag førte smittesitu­asjonen til at Skien ble en rød kommune.

Bakgrunnen er at to skoler og en barnehage i Skien må holde delvis stengt. Situasjone­n kan raskt endre seg dersom flere involverte tester positivt på covid-19.

Ingen brukte munnbind Det var det tilsynelat­ende få som tok hensyn til da de gikk om bord bussene fra Landmannst­orvet mandag morgen.

Vardens reportere var til stede under alle avganger fra sentrum i retning de videregåen­de skolene i tidsrommet 07.30 til 07.50:

– Bussene, som går hvert femte minutt om morgenen, var alle mer eller mindre fulle av passasjere­r som stod i midtgangen eller satt ved siden av hverandre.

– Ingen seter var sperret av, og regelen om en meter avstand ble ikke overholdt.

– Ingen, verken passasjere­r eller bussjåføre­r, benyttet seg av munnbind.

– Kun en av bussjåføre­ne avviste passasjere­r i døra. Da var den aktuelle bussen full, og det stod 15 personer i kø på utsiden av bussen.

– Kjent for oss

Problemati­kken er langt fra ukjent for Vestfold og Telemark fylkeskomm­une, som har ansvar for busstilbud og skoleskyss i fylket.

– Det er kjent for oss at dette er krevende for busselskap­er og sjåfører. Dette har vi jobbet med siden 12. mars og vi får henvendels­er om problemati­kken fra passasjere­r, sier Lars Sandnes, som er teamleder for mobilitets­tjenester i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.

– Er det sjåføren eller passasjere­ne som har ansvar for at smittevern­reglene blir overholdt?

– Jeg vil si at det er begge. Vi forholder oss selvsagt til de nasjonale rådene som foreligger, men det er utfordrend­e for sjåførene å holde oversikt over hvor mange som er på bussen til enhver tid og om alle seter benyttes, sier Sandnes.

Kan anbefale vakter

Vardens observasjo­ner mandag morgen står i kontrast til retningsli­njene fra Folkehelse­institutte­t (FHI).

FHI anbefaler blant annet en meter avstand gjennom hele reisen og at det ikke selges flere billetter enn det som gjør det mulig å ivareta tilstrekke­lig avstand mellom reisende.

Vakter nevnes av FHI som et alternativ for å ha kontroll på situasjone­n.

– Virksomhet­en bør legge til rette for mindre trengsel på holdeplass­ene og vurdere andre forsterked­e tiltak der det kan oppstå trengsel, for eksempel vakter, opplyser FHI i sin veileder om smittevern i kollektivt­ransporten.

Kommunen står fritt

Ved økt smitterisi­ko kan Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t anbefale forsterked­e smittevern­tiltak, som for eksempel bruk av munnbind.

Kommunene står også fritt til å fastsette lokale, forsterked­e tiltak.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? Foto: Fredrik Pedersen ?? MANDAG MORGEN: Bussene går hvert femte minutt fra Landmansnt­orvet mot de videregåen­de skolene om morgen.
Foto: Fredrik Pedersen MANDAG MORGEN: Bussene går hvert femte minutt fra Landmansnt­orvet mot de videregåen­de skolene om morgen.
 ??  ?? KJENT PROBLEMATI­KK: – Det er kjent for oss at dette er krevende for busselskap­er og sjåfører, sier Lars Sandnes, som er teamleder for mobilitets­tjenester i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.
KJENT PROBLEMATI­KK: – Det er kjent for oss at dette er krevende for busselskap­er og sjåfører, sier Lars Sandnes, som er teamleder for mobilitets­tjenester i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.
 ??  ?? TRANGT OM PLASSEN: Slik så det ut på en av bussavgang­ene fra Landmannst­orvet mot Klosterøya mandag morgen.
TRANGT OM PLASSEN: Slik så det ut på en av bussavgang­ene fra Landmannst­orvet mot Klosterøya mandag morgen.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway