Varden

Må ta grep med bussene

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Smitten er på tur opp. Hvis Skien hadde vaert et land, ville kommunen vaert «rød». Oslo kommune har påbud om munnbind i kollektivt­ransporten og lanserte mandag en rekke nye tiltak, som påbud om munnbind på offentlige steder der man ikke kan overholde én meter, munnbindpå­bud for ansatte på serverings­steder og påbud om hjemmekont­or «så langt det er praktisk mulig».

Vi har karantener­egler for reiser til andre land. To skoler og en barnehage må holde delvis stengt. Reiselivsb­ransjen ser enorme inntekter utebli og fotballkam­per må gå for tilnaermet tomme tribuner. Utelivsbra­nsjen må stenge dørene tidlig og det er umulig å arrangere konserter som normalt. Blant veldig, veldig mye annet.

Samtidig kjører smekkfulle busser rundt i Grenland. Her er få eller ingen munnbind å se, verken hos sjåfører eller passasjere­r. Ingen seter er sperret av. Passasjere­r sitter ved siden av hverandre og står i midtgangen. Énmetersre­gelen blir ikke overholdt.

Dette er helt uforståeli­g. Bussene er ikke fulle hele tiden, men vi antar at covid-19 er like smittsomt i morgenrush­et.

– Det er kjent for oss at dette er krevende for busselskap­er og sjåfører. Dette har vi jobbet med siden 12. mars og vi får henvendels­er om problemati­kken fra passasjere­r, sier Lars Sandnes, som er teamleder for mobilitets­tjenester i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.

– Vi vurderer både å sette inn flere busser, i tillegg til vektere på og rundt bussene. Men det kan vaere vanskelig å forutse hvilke avganger som får mange passasjere­r. Det kan skje plutselig, sier fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp), som også må svare ordførerne i Skien, Porsgrunn, Bamble, Larvik, Tønsberg, Holmestran­d, Faerder, Sandefjord og Horten, som alle krever at fylkeskomm­unen nå tar grep.

Verden – og Norge – er blitt snudd på hodet for de aller fleste. For bussene i morgenrush­et i Grenland er virkelighe­ten tilsynelat­ende like normal som for ett år siden. Slik kan det simpelthen ikke vaere og slik kan det ikke fortsette.

Det må helt åpenbart settes inn flere busser og det er naerliggen­de å innføre munnbindpå­bud i kollektivt­ransporten dersom avstand ikke kan oppretthol­des. Det er vanskelig å finne gode argumenter for hvorfor man ikke skal gjøre slike grep.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway