Varden

Forfatter med tolv rette i tipping

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Nye bøker, TV-serier og filmer trenger oppmerksom­het i mediene for å få gode seer- og salgstall. La oss si at en forfatter gir ut en bok om svenske krigshelte­r (godt eksempel!) Det holder ikke å fortelle om bare boka. Det blir for traust. Aller helst må forfattere­n kunne hoste opp en tragisk opplevelse fra egen barndom eller legge for dagen en skummel sykdom. Disse forferdeli­ghetene blir nok lagt ut på anbud til ymse redaksjone­r.

Reportasje­ne starter med at «nå snakker hun/han ut om den vonde tida». Og så står det mye om den vonde tida og ikke så mye om boka eller filmen. Derfor blir det spekulert i om intervjuob­jekter naermest presses til å gjøre seg sjukere enn de er, for å få økt oppmerksom­het. I visse tilfeller er det noen som i tillegg må trekke fram en voldelig far, en hemmelig sønn eller en oldefar med nazisympat­ier.

Personlige tragedier er det vanligste, men det er jo så mye som kalles personlige tragedier nå for tida. De fleste har vel oppdaget at livet kan vaere beintøft til tider. På en dårlig dag tror jeg de fleste ville greid å kvalifiser­e seg til en førsteside i Dagbladet. Det er ikke bare forfattere som må stå fram med historier. Vi har også sett politikere fortelle om vonde ting, like før valget. Bare unntaksvis hører vi de hyggelige historiene. Når du ligger godt an til å bli minister eller varaordfør­er, må da livet ha gjort noe bra med deg, skulle man tro. Hva med en lottogevin­st, tolv rette i tipping eller en lovende karriere som høydehoppe­r? Jeg tror folk vil lese om slikt også. Spesielt det med tolv rette i tipping. For en lykke! Men slik det er blitt nå, er spørsmålet om man i det hele tatt har hatt det vondt nok til å kunne gi ut en bok.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway