Varden

Eksmannen er dømt til voldsalarm

Etter flere år med grov vold ble eksmannen til «Eva» idømt omvendt voldsalarm. Nå føler hun seg trygg – enn så lenge.

- Caroline TarAngen caroline.tarangen@varden.no

Bare to i Telemark er dømt til omvendt voldsalarm. Altfor få, mener «Eva».

– Det er et viktig middel å ta i bruk i en slik situasjon som jeg er i, hvor voldsutøve­ren ikke klarer å la vaere å oppsøke, true eller plage meg uten strenge tiltak. Også betyr det at ansvaret blir lagt der ansvaret skal ligge. Og at jeg faktisk blir trodd, sier hun.

Livsviktig trygghet

Nå jobber hun med å lege de mange sårene som har oppstått etter fysisk og psykisk partnervol­d. I prosessen gir den elektronis­ke fotlenken henne en livsviktig trygghet.

Omvendt voldsalarm er en elektronis­k fotlenke som plasseres på voldsutøve­ren. Dersom vedkommend­e beveger seg inn i en sone hvor den fornaermed­e bor eller jobber, vil politiet få beskjed.

For «Eva», som bor i Telemark, betyr det at hun kan vaere i huset sitt og på butikken, uten frykt for at eksmannen står og lusker i hagen når hun kommer hjem.

– Spant et nett rundt meg

For det har skjedd. Og det har vaert en lang vei dit hun er i dag.

– Frykt binder så mye mer enn kjaerlighe­t. Han spant et nett rundt meg som jeg ikke kom meg ut av. Han hadde kontroll over økonomien min, over vennenettv­erket. Han lot meg for eksempel ikke bruke PC eller telefon uten at han tastet koden selv, sier hun.

«Eva» forteller at eksmannen ofte brukte fraser som «dette er ingen trussel, det er et løfte», og «vi er ikke ferdig snakka». Det betydde at noe ubehagelig kom til å skje.

– Han brukte vold for å underkue meg og få meg til å skjønne at jeg måtte gjøre som han sa. Ellers kunne jeg dø, sier «Eva».

Flere dommer

Mannen er dømt til fengsel to ganger for partnervol­d mot «Eva». I 2013 ble han idømt en straff på tre år og ni måneder. Dommen peker blant annet på grov og gjentakend­e mishandlin­g, hvor vold med balltre, lysestake og truing med øks bare er noen av punktene.

Fire år senere, i 2017, ble straffen et år og ni måneder – også som følger av grov og gjentakend­e mishandlin­g.

Han har i tillegg flere andre dommer.

Levde i harmoni – så snudde alt

– Jeg har kjent han siden vi var åtte år og visste at han hadde problemer – at han hadde vaert i fengsel tidligere. Men jeg ante ikke noe om de voldelige tendensene hans. Han behandlet meg rett og slett som en dronning! Det klaffet så godt mellom oss og jeg skjønte ikke hvordan jeg kunne vaere så heldig som hadde funnet en så fin mann, sier hun.

Paret giftet seg i 2012, og levde i det hun beskriver som harmoni.

Helt til hun fikk det første slaget.

– Det er litt vanskelig å snakke om, for det var da jeg skjønte det. At alt kom til å snu, og at livet var forandret for alltid. Det ble som han sa; han eide meg, sier hun.

«Eva» ble vaerende hos ham og volden eskalerte raskt i 2013.

– Jeg kjente en stor skam over at jeg ble hos ham, men klarte ikke å snu. Han hadde kontroll over meg, sier hun.

Truet med øks

Da mannen var inne til varetektsf­engsling i forbindels­e med en grov narkotikas­ak i 2013, tok hun imidlertid mot til seg og anmeldte forholdet. Politiet tok saken alvorlig og ba henne fortelle alt.

– Jeg gjorde det, og trodde på dem da de sa at jeg aldri kom til å måtte møte ham igjen, sier hun.

Fire uker etter står han likevel på kjøkkenet hennes og truer med øks. Besøksforb­udet er brutt, og han utøver vold mot henne slik at hun dagen etter trekker forklaring­en.

– Etter at han hadde brutt meg helt ned, sa han: «dette skal gå bra, men nå forstår du vel at du ikke kan gjøre sånn. Nå må du gå til politiet og fortelle at du forklarte deg feil», gjenfortel­ler hun.

Det gjorde «Eva».

– Heldigvis skjønte advokaten at dette ikke stemte, politiet varetektsf­engslet han og senere ble han dømt til fengsel.

Tok han tilbake

Den samme kontrollen eksmannen hadde over «Eva» før fengslinge­n, viste seg nok en gang etter at han kom tilbake.

– Jeg hadde ikke forberedt meg nok, sier hun.

For selv om de fleste rundt henne ba om at hun ikke skulle ta han tilbake, så gjorde hun det.

– Jeg skjønner at det er vanskelig å forstå, men jeg trodde han hadde endret seg. Jeg ville tro han, for jeg hadde jo allerede brukt så mye av min kjaerlighe­t på ham, sier hun.

Volden fortsatte, hun fikk nok en gang samlet beviser nok til fengsling, og da han kom tilbake andre gang, gikk hun annerledes til verks. Etter mye arbeid fra påtalemynd­ighetens side ble eksmannen idømt omvendt voldsalarm i desember 2019.

Idømt omvendt voldsalarm

– Jeg ønsket at han skulle bruke det, fordi det gir meg så mye mer trygghet. Jeg er redd for ham og hva han kan komme til å gjøre med meg og mine naermeste, men nå vet jeg at han ikke kan naerme seg fysisk de neste to årene.

«Eva» kan dermed jobbe med å få bukt på panikkangs­ten og traumene, istedenfor å vaere redd for at han er i naerheten.

– Jeg kan senke skuldrene og ikke vaere i alarmbered­skap hele tiden, sier hun, og gir Krisesente­ret og Alternativ til vold stor honnør for at hun har kommet dit hun er nå.

– Det har vaert en lang vei, og jeg hadde ikke klart meg uten deres hjelp og støtte. Det har heller ikke stått på uvilje fra politiets side. De har jobbet hardt for å få i stand ordningen for meg. Men det har ikke vaert tradisjon for det, og i mange tilfeller er det ikke så mye de har lov til å gjøre heller.

Hun er ikke i tvil om at omvendt voldsalarm er det som fungerer best i hennes – og mange andre voldsofres – situasjon.

– Dette er en mann som ikke forholder seg til besøksforb­ud eller til det som er pålagt av påtalemynd­igheten. Han trenger strenge tiltak. Ellers står det om mitt liv, sier hun.

 ??  ?? SKAM: – Jeg kjente en stor skam over at jeg ble hos ham, men klarte ikke å snu. Han hadde kontroll over meg, sier hun.
SKAM: – Jeg kjente en stor skam over at jeg ble hos ham, men klarte ikke å snu. Han hadde kontroll over meg, sier hun.
 ??  ?? DØMT: «Eva» føler seg tryggere nå som eksmannen er idømt omvendt voldsalarm.
DØMT: «Eva» føler seg tryggere nå som eksmannen er idømt omvendt voldsalarm.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway