Varden

Seks av ti smittede i Skien er født utenfor Norge

-

Kommuneove­rlege Anne Gunnhild Waagsbø-Kjellsen opplyser at Skien har hatt 31 covid-19-tilfeller etter 27. juli i år. Så mange som 19 av disse har såkalt opprinnels­esland utenfor Norge, men de fleste av dem har fast boligadres­se i Skien.

- Men kun et fåtall - maks 1-2 - er såkalt «importert arbeidskra­ft» i den forstand at de er leid inn på korttidsba­sis for å gjøre jobb i Norge, og så reise hjem igjen, sier kommuneove­rlegen.

Hun ønsker ikke å si mer om hvilke land de smittede kommer fra. Hun understrek­er imidlertid at de som har blitt smittet i utlandet ikke har spredd mye smitte videre:

– Personene som er påvist smittet etter utenlandso­pphold har altså overholdt karantener­eglene godt, og har ikke vaert opphav til stor smittespre­dning innad i Skien kommune.

1 av 4 smittet i utlandet

Folkehelse­institutte­t (FHI) opplyser til Varden at ca. én fjerdedel av alle smittede i Telemark i oktober har fått med seg smitten fra utlandet. FHI har informasjo­n av smitteland for 43 av de smittede i Telemark i oktiber.

– Av disse 43 er 11 registrert som smittet i utlandet. Smitteland for seks av disse 11 var Polen, opplyser forsker Robert Whittaker ved FHI.

Varden kjenner til at flere av de nye smittetilf­ellene i Skien de siste dagene trolig har hatt smitten med seg etter besøk i Polen.

I hele Vestfold og Telemark fylke har 129 personer testet positivt for covid-19 i oktober. 84 av disse hadde kjent smittested. Av dem er 30 smittet i utlandet, mens 54 er smittet i Norge.

Ja til innstrammi­ng

Myndighete­ne har merket seg at en del av smitten i høst har kommet til landet med arbeidstak­ere fra det som EU kaller for røde land. Regjeringe­n kunngjorde mandag ettermidda­g at de ikke lenger vil få unntak fra karantenep­likten.

– Det tror jeg er klokt når vi ser utviklinge­n i mange europeiske byer. Dagens ordning er for løslig, så jeg hilser en innstrammi­ng velkommen. Vi må demme opp for den åpenbare smittekild­en vi ser nå, sier ordfører Hedda Foss Five (Ap) i Skien.

Hennes kollega Robin Kåss (Ap) i Porsgrunn mener industrien har vaert veldig flinke til å følge opp karantener­eglene, og at den korte avstanden til Oslo utfjør en større fare for smittesitu­asjonen i Grenland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway