Varden

Arbeidstil­synet med pålegg til ny Kafé K-eier

For lav lønn, for lange vakter, for mye overtid og for lite fri. Dette er litt av hva Arbeidstil­synet har pålagt Massod Husseini å rydde opp i på Tante Sofies Kafé på Brotorvet.

- Ragnhild.johansen@varden.no

Ragnhild Johansen

▶ BAMBLE

Massod Husseini, er den ene av de to nye eierne av Kafé K. Ifølge den andre nye eieren, Goran Alikhani, er det Husseini som har ryddet opp i gjelda til tidligere Kafé K-eier Ragnar Sande. Kafé K skyldte både skateetate­n og de ansatte penger.

Massod Husseini vil ikke kommentere Arbeidstil­synets rapport etter tilsynet på kafeen hans på Brotorvet.

– Nei, svarer Husseini kort.

Tilsyn på kafeen

Nå viser en tilsynsrap­port fra Arbeidstil­synet etter et tilsyn gjennomfør­t på Tante Sofies Kafe 10. mars i år at Husseini har store problemer med betale sine egne ansatte det de har krav på. Husseini er eneeier av Tante Sofies Kafé på Brotorvet, en kafé han har drevet siden 2017. Ifølge Brønnøysun­dregistren­e jobber det fem ansatte det. Men Arbeidstil­synet fant personalli­ster som omfattet atskillig flere da de var innom på tilsynsbes­øk denne fredagen i mars.

Over 100 timer overtid

Tilsynsrap­porten var klar 18. juni. Den viser at tilsynet har avslørt en rekke alvorlige brudd på Arbeidsmil­jøloven. Den 16 sider lange rapporten omtaler blant annet en kvinnelig ansatt som jobbet over 100 timer overtid på en måned.

Hun har, ifølge Arbeidstil­synet, jobbet for lange dager og hatt for kort fritid mellom vaktene. Arbeidstil­synet oppdaget åtte tilfeller der hviletiden mellom vaktene var for kort på hverdager og sju tilfeller med for kort fritid i helgene. Tre dager var vaktene nesten 15 timer lange. Ved ni tilfeller hadde hun for mye overtid på en uke, ved 13 tilfeller for mye på en måned. Seks ganger hadde hun jobbet helga selv om hun hadde hatt vakt helga før. Alt er brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene i Arbeidsmil­jøloven.

Utbetaler lønn avdragsvis

Tilsynet avslørte at det er en gjennomgåe­nde tendens at arbeidsgiv­er har ført to parallelle registreri­nger av timer for de ansatte. I ett tilfelle er en av de ansatte oppført med 84 arbeidstim­er i oktober, mens lønnsslipp­en viser at vedkommend­e kun fikk betalt for 24 av dem. Lista er lang etter at Arbeidstil­synet har gransket 13 lønnsslipp­er for november og desember 2019 og januar 2020.

Ved å sammenlikn­e lønnsslipp­ene med de ansattes bankutskri­fter har seniorinsp­ektør

Gunn-Berit Gjevestad i Arbeidstil­synet avslørt at utbetaling­sdatoene heller ikke samsvarer med datoen på lønnsslipp­en, kronebeløp­et på lønnsslipp­en og det som kommer inn på kontoen er heller ikke likt, arbeidstim­er registrert og timer betalt for spriker, og så videre.

– Av bankutskri­ftene kan det se ut som om det utbetales lønn avdragsvis, skriver Gjevestad i rapporten. Hun peker også på at kravene til minstelønn i serverings­virksomhet­er, ikke er oppfylt.

Varsel om pålegg

Tilsynet ble gjennomfør­t av to seniorinsp­ektører fra Arbeidstil­synet, en representa­nt fra politiet, to representa­nter fra Arbeidsgiv­erkontroll­en i Grenland samt en av de ansatte. Hensikten med tilsynet var å kartlegge arbeidet på stedet og kontroller­e arbeidstak­ernes lønns- og arbeidsvil­kår.

Oppsummert endte tilsynet med ti varsler om pålegg mot Tante Sofies Kafé.

Det handler om: mangel på opplysning­er, mangel på arbeidsavt­aler, ugyldig registreri­ng av arbeidstid, manglende godtgjørel­se for overtid, mangel på arbeidspla­ner, mangel på lovpålagt arbeidsfri daglig, ukentlig og etter jobb på søndag og helligdage­r, og at de ansatte ikke har fått lovpålagt minstelønn for bransjen.

Huseini får svare på forholdene tilsynsrap­porten avdekker, før Arbeidstil­synet fatter endelig vedtak om pålegg.

Går gjennom Ks lister

8. oktober hadde Kafé K en ekstraordi­naer generalfor­samling. Utskriften derfra viser at Massod Husseini har går gått inn som eier sammen med Goran Alikhani. Flertallet av de ansatte på Kafé K har ennå ikke fått alle feriepenge­ne sine. Kravet fra Fellesforb­undet på 250. 000 kroner dreide seg om feriepenge­r for de av de ansatte som var organisert i Fellesforb­undet.

De nye eierne har bestrid feriepenge­kravet for flere av de ansatte på Kafé K.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? TANTE SOFIES KAFÉ: Arbeidstil­synet avslørte ved tilsyn på Tante Sofies Kafé i mars, omfattende brudd på Arbeidsmil­jøloven.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN TANTE SOFIES KAFÉ: Arbeidstil­synet avslørte ved tilsyn på Tante Sofies Kafé i mars, omfattende brudd på Arbeidsmil­jøloven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway