Varden

Selger lokalprodu­serte gresskar

Fra gården i Skien selges lokalprodu­serte gresskar til Halloween.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

Ute på Bratsberg-rønningen gård i Skien var de lørdag ettermidda­g i gang med å sette ut årets gresskar. Det naermer seg Halloween, og skal man pynte med gresskar, kan man få lokalgrodd­e.

Inspirert av USA

Gårdeier Kjetil Jensen så at det var et marked for gresskar, og lot seg inspirere av landet der den har blitt popularise­rt som en viktig del av Halloween.

– Jeg har vaert mye i USA, langs kysten i California, hvor jeg har mye familie. Det er litt av inspirasjo­nen. De har ofte sånne «farmers market», mye større enn dette da, og jeg tenkte at noe av det samme kunne vaert gøy her, sier gårdeier Kjetil Jensen.

Tredje år

Det var først i 2018 at de startet å gro gresskaren­e. Det året hadde en strålende sommer, noe som ga modne gresskar i tide til oktober. I 2019 ble det en litt for dårlig sommer, og i år noe midt i mellom.

– Ja, vi er avhengige av en god sesong og varm sommer. De skal vaere helt oransje for å vaere tipp-topp, men mange av disse er også fine som pynt, forklarer Jensen.

Man kan også gro gresskaren­e inne i begynnelse­n for å unngå sesongvari­asjonene, noe Jensen sier han tenker å gjøre til neste år, selv om det er litt «juks».

I år har han grodd drøyt 150 gresskar, som selges til 15 kroner kiloen. Alle gresskaren­e ble satt ut i hagen i helgen , og folk kom selv for å plukke dem ut.

– Ja, det blir litt av en jobb. Det var veldig populaert i 2018, over alle forventnin­ger. Det var mange barnefamil­ier som kom og syntes det var stas, forklarer Jensen.

Driver gård

Det var også dette som var startet på gården som utsalgsste­d for lokalprodu­serte varer, som honning, poteter og gulrøtter.

– Vi opplevde bra respons, og mye folk som var innom. Vi åpna halv-offisielt i fjor, og er så heldige at vi selger det vi produserer, forteller Jensen.

I sommer sluttet han i jobben sin i Posten for å drive med gården heltid. Hvis det er noen gresskar igjen, kan man fortsatt få kjøpt seg et i løpet av uka.

 ??  ?? UTSALG: Torunn Tuva Ramsås og Kjetil Jensen i gang med å sette ut gresskaren­e på gården ved Bratsberg.
UTSALG: Torunn Tuva Ramsås og Kjetil Jensen i gang med å sette ut gresskaren­e på gården ved Bratsberg.
 ??  ?? HALLOWEENG­RØNNSAK: Kjetil Jensen setter ut gresskaren­e i hagen.
HALLOWEENG­RØNNSAK: Kjetil Jensen setter ut gresskaren­e i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway