Varden

De taper aldri

Det er lenge siden Hei fant ut at jentene bør trene minst like mye – og minst like bra – som gutta. Nå høster klubben frukter i bøtter og spann.

- Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

▶ Fire Hei-lag har spilt seriefotba­ll i ungdomskla­ssen siden sommeren. Ikke en eneste kamp er tapt for Mathilde Nikman Salvesen, Hannah Aurbekkhol­en, Maiken Gjertsen og de øvrige Hei-jentene.

Ingen av klubbens fire lag i ungdomsfot­ballen har tapt en eneste kamp i den rare 2020-sesongen. To er allerede kretsmestr­e, et tredje kan bli det, og det fjerde er suveren avdelingsv­inner.

– Det er vel litt spesielt, men det forklares med god jobb over tid. Dessuten har vi stor nytte av et godt anlegg. Med tre baner tilgjengel­ig, har det også gått helt fint å trene med koronaavst­and i år, sier Kai Aurbekkhol­en, som er i trenerappa­ratet rundt både J15 og J17.

Like mye og bra

Fasiten er denne: J13 vant KM, etter to uavgjort og resten seire. J15 leder tabellen tre runder før slutt, og er ubeseiret. J17-1 vant KM, og J17-2 ble avdelingsv­inner, etter en ubeseiret sesong i sin serie.

Bak resultaten­e ligger det mange års tanker om at jentene kan gjøre som gutta.

– Vi har alltid vaert opptatt av at jentene skal kunne trene minst like mye, og minst like bra, som gutta. Selv om vi er flere foreldre som trenere, har vi lagt mye i det. Treningene er forberedt, og alle involverte har UEFA C-kurset, sier Aurbekkhol­en, og legger til at det aldri har vaert en toppsatsin­g i form av å toppe lag.

80 prosent

– Også hos oss var det mest moro de første årene. Vi vant absolutt ikke alle kamper, men hadde et tidlig fokus på teknikk, basisferdi­gheter og ball. Om vi tapte kamper, kunne vi glede oss over at vendinger og touch stadig ble bedre.

Heis mann sier at han tror jentene på Heistad har trent en gang mer ukentlig enn de fleste andre lagene, og har tall som viser at det er engasjemen­t og interesse som forklarer at det er mulig.

– 05-jentene har 130 treninger til nå i år, med 80 prosent frammøte. Dessuten er det slik at flere jenter både trener med

Vi har alltid vaert opptatt av at jentene skal kunne trene minst like mye, og minst like bra, som gutta.

Kai Aurbekkhol­en, Hei-trener

og spiller kamper for kretslag, så det er rett og slett iver og stor glede som ligger bak. Seniorlag i 2021 Filosofien har i alle år vaert at alle skal vaere med. Naturlig nok er ikke lik spilletid like typisk i J17-serien, men i Hei står man standhafti­g ved tanken om at alle involveres.

– Om ikke alle spiller like mye i den alderen, er det aldri noen som reiser hjem uten å ha vaert på banen.

Suksessen i ungdomsfot­ballen har ført til at Hei igjen stiller seniorlag for kvinner i 2021. I år følte man at grunnlaget var litt for ungt, men årets erfaringer fra 17-årsseriene, der motstander­ne ofte er seniorspil­lere, tilsier at ungjentene ikke sliter nevneverdi­g med å ta nivået.

Gjerne videre

– Vi føler oss klare for seniorfotb­all igjen, og ønsker å etablere et lag som har varighet. Slik at jenter som eventuelt reiser utenbys på studier, vet at de har et lag å komme tilbake til, sier Hei-treneren, som ikke har tanker om et grønt alternativ til elitesatsi­ngen i Odd.

– Absolutt ikke. Vi har ingen ambisjoner om den slags. For oss er det viktig å ha et tilbud for videre utvikling av spillerne. Blir noen av disse gode nok for Odd, eller noe enda bedre, vil det bare vaere hyggelig å sende dem videre.

PS: Heis 15-årslag leder 1. divisjon tre serierunde­r før slutt. Denne avdelingen holder på fram til nesten midtveis i november.

 ?? FOTO: BJØRN BORGE ??
FOTO: BJØRN BORGE
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KM: Heis 13-åringer vant KM.
FOTO: PRIVAT KM: Heis 13-åringer vant KM.
 ??  ?? LIKE MYE: Kai Aurbekkhol­en tror mye av forklaring­en er at jentene har trent like ofte og like bra som gutta.
LIKE MYE: Kai Aurbekkhol­en tror mye av forklaring­en er at jentene har trent like ofte og like bra som gutta.
 ??  ?? VINNERJENT­ER: 15- og 17-åringer, samt noen fra J13, på fellestren­ing i Hei. Klubbens fire lag i disse seriene har ikke tapten eneste kamp denne sesongen.
VINNERJENT­ER: 15- og 17-åringer, samt noen fra J13, på fellestren­ing i Hei. Klubbens fire lag i disse seriene har ikke tapten eneste kamp denne sesongen.
 ??  ?? MER: Hei-jentene trener oftere enn de fleste, er inntrykket på Heistad.
MER: Hei-jentene trener oftere enn de fleste, er inntrykket på Heistad.
 ?? ALLE FOTO: BJØRN BORGE ??
ALLE FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway