Varden

Utbrudd av skabb på sykehus

Sykehuset behandler tyve ansatte for skabb. Hele medisinsk avdeling på Notodden tømmes og renoveres.

- Jon-Inge Hansen og Andreas Soltvedt

En pasient ligger på isolat med skabb.

22 av 26 senger er tømt, pasientene er skrevet ut eller flyttes til annen avdeling på sykehuset. Nye pasienter sendes til Skien.

Skabben har i hovedsak spredt seg blant de ansatte

– Vi startet med syv ansatte. I helgen ble det ni, og nå behandler vi tyve ansatte. Vi er beredt til å behandle alle, sier klinikksje­f Per Urdahl på medisinsk avdeling på Sykehuset Telemark.

Vasker alt

Sykehuset er allerede godt i gang med saneringen av rommene på medisinsk avdeling.

– Åtte ansatte på renhold rykket ut i helgen, og har gjort en formidabel jobb. Vi regner med å vaere opp og stå i løpet av tirsdag, sier Per Urdahl.

Det er først og fremst tekstiler, som sengetøy og gardiner, som må totalrenov­eres for å bli kvitt skabben.

Sykehuset vet ikke sikkert smittekild­en:

– Vi har ingen grunn til ås i at skabben har kommet inn på sykehuset med en pasient, sier Urdahl.

Skabb og korona

Skabb sprer seg mest på den kalde årstiden, og har større utbrudd hvert annet eller tredje år. Medisinern­e har forundret seg over at det har kommet mange utbrudd i år, når vi på grunn av korona både holder avstand, vasker og og spriter hendene som aldri før.

– Det kan hende at all vaskingen og spritingen har gjort at flere sprekker i huden, og at det gir skabben bedre vilkår, sier Per Urdahl.

Har kontroll

Avdelingsl­eder for kiurgi og medisin Øvre Telemark, Anne Olaug Aase og overlege Terje Hegard sier i en kommentar at sykehuset har kontroll over situasjone­n. – Smittevern fra Skien er her. Vi har tett dialog og gjør nødvendige tiltak knyttet til situasjone­n vi står oppe i. Situasjone­n evalueres fortløpend­e, sier Aase.

– Når fant dere ut at tiltak måtte iverksette­s?

– Det var i går, sier avdelingsl­ederen mandag ettermidda­g.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? HAR KONTROLL: Overlege og medisinskf­aglig rådgiver, Terje Hegard og avdelingsl­eder kiurgi og medisin Øvre Telemark, Anne Olaug Aase, sier at situasjone­n er under kontroll.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT HAR KONTROLL: Overlege og medisinskf­aglig rådgiver, Terje Hegard og avdelingsl­eder kiurgi og medisin Øvre Telemark, Anne Olaug Aase, sier at situasjone­n er under kontroll.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KLINIKKSJE­F: Per Urdahl klinikksje­f ved Sykehuset Telemark.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KLINIKKSJE­F: Per Urdahl klinikksje­f ved Sykehuset Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway