Varden

De fleste vet ingen hvor blir av

Denne uka kommer det 4000 passasjere­r fra utlandet til Torp. De fleste vet ingen hvor blir av.

- Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

▶ SANDEFJORD/BAMBLE

Bamble kommune måtte isolere to koronasmit­tede gjestearbe­idere fra Polen denne måneden.

Polen er blodrødt, siste døgn testet 16.300 polakker positivt for covid-19.

Polakkene reiser fra Sandefjord lufthavn til en kommune der de skal gå i karantene, men kommunene har ingen oversikt over hvem de er, hvor de sitter i karantene eller om de overholder innreiseka­rantenen.

Ukjent polakker

Et ukjent antall drar til Telemark, der de jobber eller bor.

– Det sitter mange i reisekaran­tener uten at kommunene vet om dem, bekrefter kommuneleg­e Ole Henrik Augestad i Sandefjord.

Bare en tredjedel av dem som kommer tester seg og blir registrert. Resten har selv ansvaret for å følge karantener­eglene. Kommunene får bare beskjed om de som tester positivt av det mindretall­et som tester seg.

– Systemet er ikke bra, sier Augestad.

Vil ha mer testing

– Helt enig, sier ordfører Halgeir Kjeldal i Bamble kommune. I oktober har kommunen hatt to tilfeller, polske gjestarbei­dere som testet seg på Torp, og var positive. Kommunen fikk melding, og satt dem i isolasjon.

– Den siste kom ut av isolasjon før helga. Dette var ansvarlige folk som testet seg, ellers kunne det lett blitt et utbrudd, sier Kjeldal.

Han er glad for at regjeringe­n har skjerpet inn test- og karanteneb­estemmelse­ne for gjestearbe­idere fra røde land, men svaert bekymret over at så få som tre av ti tester seg på flyplassen.

Han tror at frykt for å miste jobben kan vaere et motiv for å unngå å teste seg.

– Det burde vaere et system for obligatori­sk testing, sier Kjeldal.

Polakkene kommer

Denne uka kommer 8000 passasjere­r til Torp, halvparten fra utlandet. Bortsett fra Bucuresti, Riga, Vilnius og Bergamo kommer alle fra polske byer: Gdansk, Katowice, Krakow, Lublin, Szczecin, Warszawa, Wroclaw.

– De fleste som reiser er polske arbeidsrei­sende, eller polakker som bor i Norge og skal besøke venner og kjente i Polen. Det er over 100.000 polakker i

Norge. Det er bare Gardermoen som er større enn Torp på utenlandst­rafikk nå, sier markedsdir­ektør Tine Kleive-Mathisen på Torp.

I Vestfold og Telemark bor det 6378 polakker, den største innvandrer­gruppa i fylket.

Hemmelige tall

Det er bare Ryanair og Wizz Air som flyr utenriks fra Torp nå, KLM og Norwegian har pause, og de flyr nesten bare for oppretthol­de nødvendige arbeidsrei­ser.

Torp kjenner det eksakte antallet som kommer både fra Polen og andre destinasjo­ner hver dag, men tallene er hemmelige av konkurrans­emessige årsaker.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KOMMER OG GÅR: De fleste polakkene som kommer på Torp reiser videre, uten at neon vet hvor de drar, eller om de setter seg i karantene.
FOTO: NTB SCANPIX KOMMER OG GÅR: De fleste polakkene som kommer på Torp reiser videre, uten at neon vet hvor de drar, eller om de setter seg i karantene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway