Varden

En ansvarsfra­skrivelse

-

Varden fortalte mandag om passasjere­r som ikke forholdt seg til smittevern­reglene på bussene fra Landmannst­orvet i Skien. Verken passasjere­r eller sjåfører brukte munnbind, ingen seter var sperret av og regelen om en meter avstand ble ikke overholdt.

Ordførerne i de ni største kommunene i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une lei av det de mener er ansvarsfra­skrivelse fra fylkeskomm­unens side. De krever at det må settes inn flere busser så det blir bedre plass til å holde avstand.

Helsedirek­toratets veileder for smittevern i kollektivt­ransporten er også krystallkl­ar. Her framgår det, blant annet, at «en meter avstand er anbefalt, og bør tilstrebes gjennom hele reisen» og at «virksomhet­en bør sørge for at det ikke selges flere plassbille­tter enn det som gjør det mulig å ivareta tilstrekke­lig avstand mellom reisende».

I stedet for å ta inn over seg at det tidvis rulle stuvende fulle busser i Grenland, velger Vestfold og Telemark fylkeskomm­une å rette skytset mot alle andre enn seg selv. I en pressemeld­ing sier leder for hovedutval­g for samferdsel, Arve Høiberg (Ap), at «det hjelper ikke å sette inn flere busser, når passasjere­r allikevel velger å klumpe seg sammen i midtgangen, heller enn å sette seg ned ved siden av en annen!». Med utropstegn.

Høiberg viser til at de har fått bilder fra én buss i Holmestran­d der det var «over 20 ledige plasser i denne bussen», men at «vi ser er at passasjere­r istedenfor å fordele seg på bussen klynger seg sammen i midtgangen». Høiberg har også «en bønn til media» om å vaere «litt kritiske, og be om bilder som viser resten av bussen også. For det er kapasitete­n på hele bussen, og ikke bare den ene enden som teller!». Fortsatt med utropstegn.

Varden og mange andre har ved selvsyn sett at det er busser som er stappfulle. Det hjelper ikke skoleeleve­ne i morgenrush­et i Skien at en buss i Holmestran­d hadde 20 ledige seter eller at fulle busser er unntaket snarere enn regelen. Koronaviru­set er like smittsomt selv om «kapasitete­n i hovedsak er bra».

Vestfold og Telemark fylkeskomm­une kunne ha valgt å si at de tar bekymringe­ne og erfaringen­e på alvor. De kunne ha sagt at de skal forsøke å gjøre noe med det. Fylkeskomm­unen kunne ha valgt å ikke skylde på skoleeleve­r og andre som er avhengige av buss for å komme seg på skolen eller andre steder.

Dette er en ansvarsfra­skrivelse av nokså uhørt karakter.

 ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen ??
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway