Varden

Cannabisbr­uk blant unge øker for første gang på ti år

Helsemyndi­ghetene ser nå en økt bruk av cannabis blant 15–16 åringer, samtidig som faerre tror at slike narkotiske stoffer er farlige.

-

– Etter cirka ti år med ganske stabil bruk av cannabis i ungdomsgru­ppen 15 til 16 år, ser vi nå at det har vaert en økning, sier Elin Kristin Bye, seniorfors­ker ved avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelse­institutte­t til NRK.

Fra 2007 til 2015 hadde cirka 6,2 prosent av ungdommene prøvd cannabis noen ganger. I 2019 var andelen 8,7 prosent.

Eksponerin­g

Bye tror økningen kan ha en sammenheng med at rusmiddele­t har blitt snakket om, brukt og vist i flere TV-serier.

– Jo tidligere du begynner å bruke cannabis og jo oftere du gjør det, jo større risiko er det. Bruk av cannabis blant så unge mennesker som vi snakker om her er uheldig, for da er hjernen fremdeles i utvikling og mer sårbar for det rusgivende stoffet THC som er i cannabis, sier Bye.

30 prosent av elever i 10. klasse med cannabiser­faring opplyste at de hadde brukt spiselige produkter som inneholder virkestoff­et THC, mens 20 prosent hadde drukket brus, iste eller lignende som inneholdt dette.

– Det kan jo bety at terskelen for å prøve kan bli lavere, for nå er det sånn at det er ganske få ungdommer som røyker, og det må du jo kunne for å bruke det på den tradisjone­lle måten, sier forskeren.

Ny kampanje

Helsemyndi­ghetene lanserer tirsdag en ny kampanje for å nå fram til unge med informasjo­n om cannabis. De har opprettet nettsiden

– Det er veldig viktig for oss at den informasjo­nen unge får fra oss ikke kommer med en moralsk hale, men er troverdig og etterrette­lig, sier Linda Granlund, divisjonsd­irektør for folkehelse og forebyggin­g i Helsedirek­toratet. (©NTB)

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB ?? BEKYMRINGS­VERDIG: Helsemyndi­ghetene ser nå en økt bruk av cannabis blant 15–16 åringer, samtidig som faerre tror at slike narkotiske stoffer er farlige. Her viser seksjonsle­der Kari Frey Solvik i Kripos fram cannabisbe­slag. I løpet av to uker sommeren 2018 beslagla politiet 600 – 700 kilo cannabis på Østlandet.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB BEKYMRINGS­VERDIG: Helsemyndi­ghetene ser nå en økt bruk av cannabis blant 15–16 åringer, samtidig som faerre tror at slike narkotiske stoffer er farlige. Her viser seksjonsle­der Kari Frey Solvik i Kripos fram cannabisbe­slag. I løpet av to uker sommeren 2018 beslagla politiet 600 – 700 kilo cannabis på Østlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway