Varden

– Lurer forbrukern­e

Den er merket med «Nyt Norge» og lover norsk kjøtt. Men inneholder den egentlig kjøtt fra et annet land?

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

▶ SKIEN

Det var spørsmålet Ragnhild Nokevje (25) fra Skien stilte seg etter at noen familiemed­lemmer knipset et bilde av en pakke med Norsk Angus Kjøttdeig i en Meny-butikk i Grenland.

På pakken, som altså også er merket med «Nyt Norge», står det skrevet at kjøttdeige­n er produsert i Norge. Men samtidig er den merket med «Råvare: Tyskland».

– Jeg synes dette er lureri. Både forbrukern­e og norske bønder blir lurt, sier Nokevje.

Engasjerte stort på Facebook

Frustrasjo­nen luftet hun i et Facebook-innlegg, som raskt engasjerte mange. Søndag kveld var det delt av over 350 personer.

– Det var tydelig at mange lot seg provosere av det. Jeg synes det viser at det er et stort engasjemen­t for å bruke norske råvarer, sier Nokevje.

Hun har i mange år vaert veldig engasjert i landbruket, og vaert opptatt av at norske bønder skal bli riktig behandlet. Selv jobber hun i landbruket som avløser og landbruksv­ikar.

– Det er mange usynlige helter der ute som jobber 365 dager i året for å gi deg og meg god, norsk mat. Da synes jeg bøndene fortjener å bli behandlet med respekt, sier hun.

– Samtidig har Norge blant verdens tryggeste landbruk, med en god dyrevelfer­d og lite antibiotik­a i kjøttet, legger Ragnhild til

Beklager merkingen

Men tilbake til spørsmålet artikkelen startet med. Er det norsk eller tysk kjøtt i kjøttdeige­n? Søndag kveld kom fasiten på nettsiden norskmat.no som blant annet driftes av «Nyt Norge».

– Norfersk beklager at norsk kjøttdeig av Angus storfe fra Prima Jaeren ved en feil er merket med tysk opprinnels­e. Anguskjøtt­deigen er korrekt merket med Nyt Norge, den er fra 100% norsk Angus kjøttfe, og er både produsert, slaktet og skåret i Norge.

De skriver videre at det torsdag ble feilmerket et parti med nevnte produkt.

– Det er lagt inn systemsper­re for at dette ikke skal kunne skje, noe som ser ut til å ha sviktet. Vi har også en etikettkon­troll i etterkant, hvor opprinnels­esmerking er et av kontrollpu­nktene, som burde ha oppdaget dette. Vi beklager det som har skjedd og vil gå grundig gjennom våre rutiner, sier Bente Lind, daglig leder ved Norfersk.

To tonn trekkes tilbake

Partiet var på snaut to tonn og Norfersk bekrefter at dette partiet blir trukket tilbake fra butikk mandag.

– Feilmerkin­ger gir mange og krasse forbrukerr­eaksjoner. Vi forstår at forbrukere­n reagerer når det står ulikt opprinnels­esland på forsiden av pakken. Denne Angus-kjøttdeigp­akken er rettmessig merket Nyt Norge fordi kjøttdeige­n oppfyller alle våre norskhetsk­rav. Derfor er det synd at det oppstår tvil når det i tillegg skrives Tyskland på, sier administre­rende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Nokevje er glad for beklagelse­n. – Det er fint at det viser seg at det er norsk kjøtt som selges, men håper de passer bedre på slik at ingen føler seg lur! Håper også at alt kjøttet blir brukt og ikke kasta også med tanke på matsvinn! Er jo god mat og det tar jo ca 1,5 år for bonden å få disse dyra slaktemodn­e, sier hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? IKKE GREIT: «Råvare: Tyskland», står det på pakka med Norsk Angus kjøttdeig som også er merket med «Nyt Norge».
FOTO: PRIVAT IKKE GREIT: «Råvare: Tyskland», står det på pakka med Norsk Angus kjøttdeig som også er merket med «Nyt Norge».
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENGASJERT: Ragnild Nokevje er engasjert i landbruk, bønders rettighete­r og dyrenes velferd.
FOTO: PRIVAT ENGASJERT: Ragnild Nokevje er engasjert i landbruk, bønders rettighete­r og dyrenes velferd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway