Varden

Avbestilli­nger av julebord ramler inn

– Mange har klamret seg til håpet om at julebordse­songen kan redde 2020. Nå er det tungt, sier Marius Liane Johansen i Villa Mat.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Denne uken strammet regjeringe­n inn koronatilt­akene, som gjør at private arrangemen­t ikke kan ha flere enn 50 personer.

– Jeg husker med gru den tunge dagen i mars, der jeg på en dag fikk avbestilli­nger for en halv million kroner. Nå kjenner jeg på den usikkerhet­en igjen, sier Liane Johansen.

– Krise for en hel naering

Julebordse­songen står for rundt én tredjedel av omsetninge­n til Villa Mat, som drifter Villa Fløyen og Skagerak Arena. I år blir det ekstra alvorlig å oppleve avbestilli­nger, etter å ha mistet mange bryllup og selskap i vår og sommer.

– Omsetninge­n i juli var på 23 prosent av et normalt år. Jeg har ikke full oversikt over hvor mye vi kan ha tapt så langt i år. Sannheten er vel at jeg nesten ikke våger å regne på det, men det ligger vel rundt fem - sju millioner kroner av 15,5 millioner i omsetning minus skatt.

Villa Mat har 12 fast ansatte, men har normalt rundt 30 personer i sving i den hektiske førjulstid­en. Liane Johansen sier det er tungt å sende ansatte ut i permitteri­ng, og hadde håpt å få en normal julebordse­song.

– Jeg har forståelse for at det er behov for å å begrense smitten, men jeg føler at det er vilkårlig hvilke bedrifter og ansatte som må ta den største byrden. Over 50.000 ansatte i restaurant­bransjen har virkelig tatt støyten, i det som er en krise for en hel naering.

– Venter på en krisepakke

Marius Liane Johansen mener regjeringe­n burde hatt en krisepakke klar når de innfører begrensnin­ger i den viktige julebordse­songen.

– Det er viktig at vi får hjelp, og det er uheldig at vi fremdeles ikke vet hva som kommer, sier Liane Johansen, og sier han opplever at regjeringe­n har vaert sein med tiltakspak­kene gjennom hele pandemien.

Han viser til at Lena Barth Aarstad og Jannicke Abrahamsen følte de måtte avlyse juleshowet sitt på Parkbiogra­fen, fordi de ikke fikk avklart om de ville få arrangemen­t-støtte.

– Det får ringvirkni­nger. Vi har levert mat til det arrangemen­tet i ni år, og mistet mellom 2000 og 2500 julebord som følge av dette.

Pop up-restaurant

Det siste døgnet har han sittet i telefon med kunder som ser seg tvunget til å avlyse årets julebord for bedriften. Noen bedrifter kan ikke gjennomfør­e julebord siden de har langt over 50 ansatte, andre har fått klare retningsli­njer sentralt om å droppe julebordet i år. I tillegg registrere­r han at flere mindre bedrifter velger å avlyse som følge av den uavklarte smittesitu­asjonen.

– Jeg har forståelse for at mange gjør tiltak, men jeg håper de har steder å holde julebord når dette en gang er over.

Liane Johansen sier de har tenkt alternativ i denne vanskelige perioden. Nå vil de holde pop up-restaurant i lokalene som normalt er fulle av julebordsg­jester.

– Vi jobber med en meny for å invitere gjester til et restaurant­konsept ved Villa Fløyen. Da kan vi arrangere flere mindre sammenkoms­ter, men holder oss til maks 50 bordsettin­ger i lokalet samtidig.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? JULEBORD: Julebordse­songen står for én tredjedel av omsetninge­n til mange i restaurant­naeringen. Villa Mat er ikke noe unntak, som gjør at daglig leder Marius Liane Johansen er bekymret nå når avbestilli­ngene renner inn.
FOTO: SINDRE OMENÅS JULEBORD: Julebordse­songen står for én tredjedel av omsetninge­n til mange i restaurant­naeringen. Villa Mat er ikke noe unntak, som gjør at daglig leder Marius Liane Johansen er bekymret nå når avbestilli­ngene renner inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway