Varden

– Så bra! Da kan vi feire jul sammen alle ni

Familien Tutvedt Einarsen er glade for at det er mulig å samle flere enn fem rundt bordet på julaften.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Familien Tutvedt Einarsen er glade for at det er mulig å samle flere enn fem rundt bordet på julaften.

▶ PORSGRUNN

Regjeringe­ns lille justering på smittevern­tiltak, slik at man kan øke antall gjester fra fem til ti, falt i god smak for Nora Tutvedt Einarsen, moren hennes Charlotte, og mormor Bente «Mimmi» Tutvedt.

– Alle sammen

På en liten julegaveru­nde på kjøpesente­ret Down Town i Porsgrunn var det flere smil å spore bak ansiktsmas­kene til de to voksne. Nora var ekstra bild.

– Så bra! Da kan vi feire jul sammen alle ni, sier hun.

Mormoren hennes er også fornøyd.

– Ja, nå er vi sikret å feire sammen, sier hun og gleder seg til å komme til dekket langbord hos datteren og svigersønn­en.

– Jeg må jo få feire jul med barnebarne­t mitt, sier hun på stolt mormor-vis.

Avstand

– Det skal nok gå fint å overholde reglene om avstand. Det er god plass. Men vi har vaert mye sammen i lang tid hele familien, så det brytes nok ingen regler, forsikrer Charlotte Tutvedt Einarsen.

Gjestelist­a ellers for julaften hos dem består av tanter og flere besteforel­dre, eller bare «flokken» som familier også kan kalles.

Regjeringe­n oppretthol­der anbefaling­en om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på to av dagene til inntil ti gjester.

– Julen er en tid for naerhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) på regjeringe­ns pressekonf­eranse om koronasitu­asjonen onsdag.

Men det ligger en bekymring for at julefeirin­gen skal føre til mer smitte i samfunnet.

– Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstrammi­nger i januar. Det vil ingen av oss, sa Solberg.

Derfor mener regjeringe­n at det er nødvendig med smittevern­tiltak også i julen. Men det lempes på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt.

Inntil ti gjester

Hovedregel­en er at man begrenser det antallet mennesker man har sosial kontakt med gjennom hele jule- og nyttårsper­ioden, og ikke minst i førjulstid­en.

Regjeringe­n oppretthol­der derfor anbefaling­en om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for inntil ti gjester på to av dagene.

– Det betyr altså inntil ti gjester på julaften og inntil ti gjester på nyttårsaft­en, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden, sier Solberg som også minnet om at alle må holde minst en meters avstand til de man ikke bor sammen med.

– Avstandsre­glene gjelder gjennom hele selskapet. Fra gløggen serveres, til man setter seg til bords. Når gavene deles ut. Og når kaffen og julekakene kommer fram.

Bekymret for importsmit­te

Det anbefales fortsatt å unngå unødvendig­e reiser innenlands og utenlands, men regjeringe­n er klar over at reiser i julen for mange kan sies å vaere nødvendige.

– Alternativ­et ville vaert en jul uten familien, sier Solberg.

Hun sier det er greit å reise på hytta, så lenge en følger de gjeldende reglene for reise og sosial kontakt, men understrek­et at dette ikke er julen for å reise utenlands – med mindre du virkelig må.

– Vi vet at mange vanligvis bruker juleferien til å besøke familie som bor i andre land. Min bekymring er at de som velger å reise ut, bringer med seg smitte tilbake. Derfor vil jeg på det sterkeste minne om karantener­eglene.

Samvaer med begge foreldrene

Avslutning­svis minnet statsminis­teren om at foreldre ikke må glemme at de er de viktigste

personene i sine barns liv, også ungdommen.

– Jeg sier dette nå, med håp om at mange finner ro til gode samtaler og hyggelige ting å gjøre sammen i julen. På tvers av generasjon­er.

– Og la meg presisere: Barn og unge med skilte foreldre bør få samvaer med begge foreldrene sine, som normalt, gjennom juleferien.

Usikkerhet rundt å slå viruset

Helseminis­ter Bent Høie (H) sier han var usikker på hvordan Norge skulle klare å slå ned smitten når koronaviru­set begynte å spre seg i befolkning­en igjen.

At smitten spredde seg i hovedsak blant unge, gjorde at mange oppfattet det som mindre alvorlig i begynnelse­n, sa Høie.

– Jeg var usikker på hvordan vi skulle greie å slå ned bølge nummer to når smitten også økte her i landet. Tallene tyder på at vi sammen kan klare det igjen, for antall smittede går ned igjen, sa Høie.

Samtidig må ikke folk senke skuldrene ettersom landet er i en kritisk fase der ting kan snu veldig raskt og veldig lett, sa Høie.

Mange er fortsatt smittet, og flertallet vet det ikke selv.

Høie anbefalte alle om å holde avstand, vaske hendene, vaere hjemme når de er syke og holde antallet personer man møter, lavt.

 ??  ??
 ??  ?? JULEFEIRIN­G: Nora Tutvedt Einarsen ble glad for å høre at man kan feire jul opp til ti personer sammen rundt bordet. Sammen med mamma Charlotte Tutvedt Einarsen og mormor Bente «Mimmi» Tutvedt og seks andre blir jula komplett for hele «flokken».
JULEFEIRIN­G: Nora Tutvedt Einarsen ble glad for å høre at man kan feire jul opp til ti personer sammen rundt bordet. Sammen med mamma Charlotte Tutvedt Einarsen og mormor Bente «Mimmi» Tutvedt og seks andre blir jula komplett for hele «flokken».
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway