Varden

Prisen som må betales

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Kamelsluki­ng og kreative forklaring­er er blant denne ukens mest utbredte øvelser, etter budsjettfo­rliket mellom regjerings­partiene Høyre, KrF og Venstre og Frp. Splittelse­n innad i Frp taler også sitt tydelige språk: – Det var vel åtte stykker i vår stortingsg­ruppe som stemte mot, men det var altså to tredeler som stemte for, sa partileder Siv Jensen til Dagbladet.

– Det var ikke KrFs prioriteri­ng, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposte­n om at øl, vin, snus og brus blir billigere. Som altså er et grep for å forhindre handelslek­kasje til Sverige. Om nordmenn velger å holde seg hjemme, og ikke reise til Svinesund, når en sekspaknin­g med øl blir snaut ni kroner billigere, gjenstår å se. Ifølge Aftenposte­n har Frp presset gjennom 7 milliarder i avgiftskut­t, mer til vei og politi. Blant annet.

Men det var 3000 kvoteflykt­ninger som var viktig for KrF og fortsatt én prosent av bruttonasj­onalinntek­ten (BNI) til bistand. Prisen Ropstad måtte betale, var billigere alkohol.

Et av de mest vidtrekken­de grepene i budsjettfo­rliket er hva Dagens Naeringsli­vs politiske redaktør, Frithjof Jacobsen, omtaler som «å suspendere et baerende element i pensjonsre­formen». Et helt vesentlig poeng med den nå ti år gamle reformen, er at den er skrudd sammen på en måte som gjør at kostnadene skal bli mer håndterbar­e når eldrebølge­n virkelig slår inn. Ett av grepene er den utskjelte underregul­eringen, altså at pensjonen justeres 0,75 prosentpoe­ng under øvrig lønnsvekst. Et rent kostnadsti­ltak.

Underregul­eringen fjernes nå, om enn bare for ett år, men Jacobsen har utvilsomt et godt poeng når han påpeker at en slik omlegging vil vaere naermest umulig å reversere, fordi det vil føre til at en stor og viktig velgergrup­pe vil få dårligere oppgjør. Det er innlysende at denne delen av forliket vil gi samtlige partier betydelig berøringsa­ngst ett år fram i tid.

Jacobsen karakteris­erer pensjonsgr­epet som «nok en dramatisk konsekvens av Høyres mangel på samfunnsøk­onomisk ryggrad i møte med Frps råkjør for å kapre en viktig velgergrup­pe» fordi «det blir stadig faerre i arbeid som skal betale for stadig flere pensjonist­er».

Dette har han nok rett i, og taler ikke bare sitt tydelige språk om hvor sprikende budsjettfo­rliket er, men også at det er valg om et snaut år. Denne uken er det flere som har fått ammunisjon til tv-debattene i månedene som kommer, og det kan godt vaere at mesteparte­n av skytset ble fordelt til de som ikke sitter i regjering. Det er prisen man må betale for en mindretall­sregjering.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway