Varden

Snart kan alle måtte betale

Elbileiere må etter alt å dømme belage seg på at det snart er slutt på gratis parkering på kommunale avgiftsbel­agte parkerings­plasser i Skien sentrum.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Parkerings­avgift for elbiler kommer opp til behandling i Utvalg for klima, miljø og byutviklin­g tirsdag 8. desember. Kommunedir­ektørens innstillin­g er at det innføres parkerings­avgift for elbiler og hydrogendr­evne biler og at avgiften settes til halv takst av det man må betale for å parkere fossildrev­ne biler. Avgiften gjelder for biler med elbilregis­treringsnu­mmer og kjøretøy registrert som hydrogendr­evne.

Det framgår ikke av innstillin­gen fra hvilken dato den nye ordningen iverksette­s. Saken skal til videre behandling i formannska­pet og i bystyret.

Knapt med ledige plasser

Skien bystyre vedtok 9. mars 2017 at elektriske og hydrogendr­evne kjøretøy fortsatt skulle ha gratis parkering på kommunale parkerings­plasser. En ny parkerings­forskrift fra samme år åpnet for at kommunene selv kunne innføre betalingsf­ritak for disse kjøretøyen­e. Året etter, i desember 2028, vedtok Stortinget at elbiler ikke skal betale mer enn 50 prosent av takstene for fossilbile­r på avgiftsbel­agte kommunale parkerings­plasser. I og med at lovendring­en ennå ikke er gjort gjeldende i parkerings­forskrifte­n, er det fortsatt opp til hver enkelt kommune å fastsette takstene.

I bakgrunnen for saken blir det påpekt at handelssta­nden opplever at det er knapt med ledige parkerings­plasser i sentrum og at innføring av parkerings­avgift for elbiler kan bidra til å bedre situasjone­n.

Okkupert av elbiler

Tellinger på kommunens korttidspl­asser for gateparker­ing utført av kommunens trafikkbet­jenter over tre uker i august, viser at elbiler opptar 40 prosent av disse, en langt høyere andel enn dagens totale elbilandel. Betjentene har dessuten rapportert at mange av elbilene står hele dagen på 2-timersplas­sene, og at eierne unngår bøter ved å flytte litt på bilen.

Kommunedir­ektøren påpeker at om lag halvparten av alle nyregistre­rte biler i Norge hittil i år er elbiler. Antagelig vil fjerning av gratis parkering ha mindre effekt på om man velger å kjøpe elbil i dag enn det hadde for tre år siden, går det fram av sakframsti­llingen.

Kan komme flere endringer

Halv avgift for el- og hydrogenbi­ler bør etter kommunedir­ektørens skjønn vaere et skritt på veien til en bedre parkerings­ordning, ettersom elbiler bare er en del av utfordring­en. Kommunedir­ektøren anbefaler at det jobbes videre med problemati­kken og varsler at det kan bli fremmet en ny sak som tar for seg utvidet avgiftstid og progressiv takst, at prisen stiger jo lenger man står parkert.

 ??  ?? OGSÅ ELBILER MÅ BETALE: Det kan snart vaere slutt på at elbiler kan parkere gratis på kommunale avgiftsbel­agte p-plasser i Skien sentrum.
OGSÅ ELBILER MÅ BETALE: Det kan snart vaere slutt på at elbiler kan parkere gratis på kommunale avgiftsbel­agte p-plasser i Skien sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway