Varden

I en negativ spiral

- Foreldrere­presentant­er Flatdal Barnehage ved FOS, med gode innspill fra flere

Rådmannen i Seljord har lagt frem budsjettfo­rslag og økonomipla­n for perioden 2021 til 2024.

Med prognoser om synkende elevtall i kommunen vil rådmannen spare penger ved å flytte elevene i Flatdal til Seljord. I et kortsiktig perspektiv kan skole sentralise­ring fremstå som økonomisk rasjonelt. Men man må ikke glemme den sosiale og kulturelle kapitalen som ligger i en skole i en bygd, fordi det er akkurat det som er baerebjelk­en for langsiktig og baerekraft­ig økonomi!

Økonomisk er barnefamil­ier gunstig for kommunen, og barnefamil­ier flytter til kommunen når det er et tilfredsst­illende miljø å flytte til. Det må vaere gode oppvekstsv­ilkår, godt sosialt miljø med fritidsakt­iviteter, fungerende lag og organisasj­oner, samfunnsor­dener og institusjo­ner. Det må vaere opplevelse av tilhørighe­t, mening og identitet skapt av utvikling og erfaringer gjennom barneår til voksenlive­t. Det er byggestein­er som får mennesker å velge å bli eller vende tilbake til barndomsby­gda i voksen alder. Ved å ta vare på lokalmiljø­ene vedlikehol­der kommunen økonomien, barnetalle­t og innbyggert­allet.

Flatdal er et aktivt sentrum med stabil utvikling. Barnefamil­ier står i kø for å kjøpe ledige gårdsbruk og det bygges nye hus. Det pulserer av engasjemen­t og aktiv bruk av alt vi får til f.eks. konserter på Nutheim, el-bil ladere, tursti med gapahuk bygd av elevene, elgjakt og splitter ny skaterampe. Vi har aktive lokallag, som idrettslag­et og skulekorps­et. Vi har en flott lokal butikk som holder åpent 365 dager i året og skaper arbeidspla­sser. På trappene nå står pumptrackb­ane for de unge, spennende planer hos flere unge gårdsbruke­re og rendyrkede reiselivsa­ktører for å nevne noe. Flatdal har et stimuleren­de miljø og vi vil fortsette bruke tid og engasjemen­t til å skape en positiv utvikling i lokalsamfu­nnet vårt.

Det har vaert stort engasjemen­t i bygda i forbindels­e med eventuell nedlegging av Flatdal Oppvekstse­nter og vi har fått inn mange innspill fra foreldre, laerere, eventuelle tilflytter­e med flere. Et eksempel er Kvinne (30) som skriver: «Eg er 30 år og oppvokst i Flatdal. Nå bur eg i Oslo med sambuaren og me har lyst til å flytte til Flatdal. Eg har sjølv gått på Flatdal skule og har alltid tenkt at eg vil at mine barn også skal gå der når den tid kjem. Slik eg hugsar Flatdal skule; ein trygg, god og variert skule med fantastisk­e laerarar og generellt eit godt miljø. Høg trivsel-faktor.»

Summen av alle lokalsamfu­nns egenart er Seljord kommunens konkurrans­efortrinn i kampen om innbyggere i større kontekst. Vi utfordrer kommuneadm­inistrasjo­nen og politikere til å se hele kommunen, finn alle de unike sidene i de forskjelli­ge lokalsamfu­nnene, bruk verdiene de har og vis hvor gode vi er.

Skap en attraktiv kommune med et positivt fortegn. Tilrettele­gg for mangfold av nye innflytter­e og la de få et rettferdig bostedsval­g.

Seljord er en langstrakt kommune, der Seljord sentrum ligger i et hjørne av kommunen. Etter at Åmotsdal skole ble lagt ned, er Flatdal skole blitt lokalskole­n til et stort geografisk område. Uten skole i Flatdal vil reiseavsta­nd og reisetid med buss øke betydelig og det vil bli mindre attraktivt for barnefamil­ier å bosette seg i utkantene i den øvre delen av kommunen. Vi må ikke undervurde­re hvor mye dette betyr for stabil bosetting av driftige unge mennesker. Pendlere sier de ikke har mulighet å bo i bygda dersom skolen flytter, ettersom de pendler andre retninger enn forbi Seljord sentrum.

Innspill fra Kvinne (34): «Då me valgte å busetta oss i Åmotsdal, var det både skule og barnehage å oppdrive her. Fyrst vart skulen lagt ned, og ikkje lenge etter gjekk også barnehagen tapt. For at kabalen skal gå opp for oss i dag, må ein av oss vera heimeveran­de. 2 mil køyrer me for å levere barn ved Flatdal oppvekstse­nter. Og samme 2 mil for å komme seg attende heim. Når tiden er inne for å hente slitne barn etter ein lang dag, må me tilbakeleg­ge den samme køyreruta på nytt. Dette tilsvarar 4 mil om dagen for nåvaerende barnehageb­arn, og 8 mil for oss foreldre med småsøsken med på lasset. 8 mil! … … Utan lokalt barnehageo­g skuletilbo­d i Flatdal, kan kommunen sjå langt etter tilvekst, men snarare fråflyttin­g. Det er iallefall ei vurdering vår familie må ta, dersom skulen i Flatdal skulle bli nedlagt.»

Flatdal er for god til at vi skal vaere med på en nedbygging. Ved å la Oppvekstse­nteret i Flatdal bestå, fra de minste til 7.klasse, vil Flatdal fortsette å kunne utvikle barn og voksne gjennom de ulike fasene i livet. Flatdal vil fortsatt vaere et valg for mange og et baerekraft­ig lokalsamfu­nn som det er fremtidsre­ttet å bygge oppunder. Dessuten øker ønsket om å bosette seg i distrikten­e, spesielt etter pandemien kom i mars. Samfunnet og naeringsli­vet tilrettele­gger i større grad for at arbeidstak­ere kan jobbe desentrali­sert. Flere ønsker å flytte ut av de store byene, til naturnaere områder der tid, frihet og identitet finner større verdi. Tilbakemel­dinger og innspill vi har fått til denne saken indikerer at prognosene om synkende elevtall nok en gang vil slå feil.

Der en kan spare utgifter på å sentralise­re skoletilbu­det, mister en arbeidspla­sser, sosial og kulturell kapital, og en stor del av kommunen blir langt mindre attraktiv for tilflyttin­g. Her begynner nedgangssp­iralen, som Flatdal og Seljord kommune rett og slett er for god til å vaere med på.

Lina Aasan og Kjersti Aase

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway