Varden

Har vi et forsvarlig arbeidsmil­jø?

- Fylkesstyr­emedlemmer i Utdannings forbundet Vestfold og Telemark

Åtte måneder med pandemi har satt sitt preg på barn og ansatte i barnehagen­e våre.

Dugnadsånd­en har vaert upåklageli­g hele tiden og våre medlemmer har virkelig stått på til det ytterste. Dette har naturligvi­s tatt på over tid. Før sommeren var stemningen optimistis­k og håpefull. Etter ferien var det på’n igjen, mens sykefravae­ret begynte merkbart å krype oppover.

Den siste tiden har vi også merket oss en økende uro og bekymring fra våre medlemmer i barnehagen­e. Kombinasjo­nen med økt sykefravae­r og mangel på personale, har nå naermest eksplodert i en allerede presset bemannings­situasjon. Veldig mange barnehagea­nsatte er slitne, som så mange andre i førstelinj­a. De holder hodet over vannet, for barnas skyld. Men hvem skal vaere opptatt av de ansatte?

Utdannings forbundet har gjennom hele pandemien fulgt våre medlemmers arbeidssit­uasjon nøye. Vi har vaert opptatt av deres vern og rett til et tilfredsst­illende fys i skogpsykis­k arbeidsmil­jø. Vi ser nå at høyt sykefravae­r, økt arbeidspre­ss, mangel på vikarer og høye forventnin­ger om at tilbudet skal vaere som normalt, er i ferd med å slite ut personalet. Snart frykter vi at vi ikke bare snakker om slitne ansatte, men om utslitte ansatte.

Samtidig som myndighete­ne, både nasjonalt, men også lokalt, har iverksatt strengere smittevern­tiltak, drives barnehager på samme måte som ved oppstart i høst. Ansatte kjenner seg utrygge på jobb, med andre og mindre strenge smittevern­tiltak enn ellers i samfunnet. Dette oppleves som et paradoks. Samfunnet strammer kraftig inn. Barnehagen­e gjør det ikke.

Som organisasj­oner for ansatte i barnehagen­e vil vi rope et varsko om at arbeidsmil­jøet også under pandemien må ivaretas, om ikke de ansatte skal knele i det arbeidstry­kket som nå forventes i en unntakstil­stand. Vi ser helt klart behovet for å minne om at arbeidsgiv­ere har ansvar for å legge til rette for et fullt forsvarlig arbeidsmil­jø, også i disse tider.

Vi anmoder barnehagee­ierne som arbeidsgiv­ere til å vurdere tiltak for å demme opp for at den beskrevne situasjone­n utvikler seg ytterliger­e. Vi ber dere om å se på tiltak som å redusere åpningstid­en, slik det ble gjort flere steder i vår og som fikk så gode ringvirkni­nger. Videre kan det vurderes å utvide juleferien, til beste for både barn og ansatte som alle trenger et avbrekk. Sikre barna naervaeren­de voksne ved bruk av medbrakte matpakker.

Finn alternativ­er til vikarer, der det mangler på dette. Snu hver eneste stein for å ivareta deres ansvar som arbeidsgiv­ere og sikre at det vil vaere tilstrekke­lig med personale på plass, også etter nyttår. Dette vil vaere tiltak som også sikrer et godt barnehaget­ilbud i en utfordrend­e tid. Til barnas og de ansattes beste!

Monica Undseth og Margareth Eikstad

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD ?? ØKENDE URO: Den siste tiden har vi også merket oss en øken de uro og bekymrin g fra våre medlemmer i barn ehagen e, skriver Mon ica Un dseth og Margareth Eikstad.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD ØKENDE URO: Den siste tiden har vi også merket oss en øken de uro og bekymrin g fra våre medlemmer i barn ehagen e, skriver Mon ica Un dseth og Margareth Eikstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway