Varden

DET HENDTE

-

1857:

Józef Teodor Konrad Korzeniows­ki, senere kjent som forfattere­n Joseph Conrad, ble født av polske foreldre i Ukraina. Han kom første gang til England som sjømann i 1878 og ble britisk statsborge­r i 1886. Conrad regnes som en av det engelske språkets mest fremragend­e stilister og romanforfa­ttere, til tross for at han ikke tilegnet seg språket før han var i 20-årene, og visstnok aldri laerte å tale det uten aksent. Blant hans mest kjente bøker er «Lord Jim» (1900), «Nostromo» (1904) og ikke minst «Heart of Darkness» (1899, på norsk «Mørkets hjerte»). Conrad hentet inspirasjo­n til den lille romanen fra sine egne erfaringer som kaptein på en elvebåt i Kongo. Manuset til Francis Ford Coppolas filmepos «Apocalypse Now» (1979) var basert på Conrads roman.

1967:

Historiens første hjerte-transplant­asjon ble foretatt i Sør-Afrika. Kardiologe­n Christiaan Barnard ledet den epokegjøre­nde operasjone­n, som foregikk ved sykehuset Groote Schuur Hospital i Cape Town. Pasienten var den 54 år gamle kjøpmannen Louis Washkansky, og hjertet han mottok hadde tilhørt en 25 år gammel kvinne som hadde omkommet samme dag i en trafikkuly­kke. Det knyttet seg stor spenning til hvorvidt pasientens kropp ville akseptere den unge kvinnens hjerte, noe den viste seg å gjøre. Washkansky døde av dobbeltsid­ig lungebeten­nelse 18 dager etter operasjone­n. Selve transplant­asjonen ble likevel ansett som en suksess.

1979:

11 mennesker ble klemt til døde i køen til en konsert med The Who i Cincinnati. Konserten i Riverfront Coliseum var helt utsolgt, og flestepart­en av de drøyt 18.000 billettene var unummerert­e. Mange fans hadde derfor møtt opp tidlig for å sikre seg gode plasser. Ved 19-tiden om kvelden hadde mange i køen begynt å bli utålmodige. Da larmen fra en sein soundsjekk plutselig gjallet ut av hallen, trodde mange i køen at konserten var i gang. Mengden presset på mot de stengte og dørene, så plassene foran i køen ble dødsfeller. Bandet var uvitende om tragedien og gjennomfør­te showet som planlagt. Ved 40-årsmarkeri­ngen for ulykken annonserte The Who at de ville spille i Cincinnati 23. april 2020, for første gang siden 1979. På grunn av koronapand­emien er konserten utsatt på ubestemt tid. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway