Varden

Til minne Ivar Guldvog

- Harald Omland Hans Thomas Fjaere Rosemarie Ditlefsen Marit Bekken Magdalena Aas Vestlid Dirk Sina

Ivar Guldvog døde 30. august 2020, 76 år gammel.

Ivar Guldvog ble cand.med ved Universite­tet i Oslo i 1972. Han startet tidlig på den kirurgiske løpebanen. Den kirurgiske utdannelse tok han ved Moss sykehus, Rikshospit­alet, Det Norske Radiumhosp­ital og Ullevål sykehus. Han ble spesialist i generell kirurgi i 1985 og i gastroente­rologisk kirurgi i 1991. I 1992 ble han overlege ved kir. avd., Ullevål sykehus. Senere var han ansatt ved Rigshospit­alet i København der han tok videreutda­nnelse i bryst- og endokrin kirurgi.

Ivar var innovativ og forsket innen gastroente­rologi og forsvarte sin medisinske doktorgrad i 1981. Temaet var «Gastric noid and pepsin secretion. The role of vagal innervatio­n». Han hadde også en stor vitenskape­lig produksjon.

Ivar Guldvog kom til Sykehuset Telemark (ST) fra København i 1999. Her ble han leder av seksjon for bryst- og endokrin kirurgi. Han utviklet denne seksjonen fremsynet til en moderne og velfungere­nde avdeling. Når det gjaldt kirurgisk behandling av mammacance­r innførte han de mest moderne behandling­smetoder. Dette gjaldt brystbevar­ende operasjon, som ST var tidlig ute med i Norge. Han tok også i bruk lymfoscint­igrafi med påvisning av vaktpostly­mfeknute som en av de første.

Ivar var dessuten sterkt opptatt av kirurgisk behandling av thyreoidea­lidelser og å kunne gi disse pasienter den beste behandling­en.

Etter hvert ble han spesielt opptatt av pasienter med Hashimotos thyreoidit­t. Dette er pasienter med til dels invalidere­nde symptomer, hvorav 85-90 prosent er kvinner. Han behandlet disse pasienter med total thyreoidek­tomi med gode resultater og utførte en prospektiv undersøkel­se i samarbeide med flere kollegaer. Dette utkrystall­iserte seg i en artikkel i mars 2019 i «Annals of Internal Medicine» med Ivar Guldvog som førsteforf­atter. Tidsskrift­et regnes blant topp fem medisinske tidsskrift­er i USA.

Ivar var også en meget habil sanger. Han tok eksamen ved Norges Musikkhøgs­kole og hadde debutkonse­rt i 1972. Han har hatt tallrike, både private og offentlige opptredene­r som barytonsol­ist og i Oslo Domkor.

Ivar hadde flere år av sin oppvekst i Danmark og han var spesielt glad i dette landet. Han skaffet seg derfor en leilighet midt i København, hvor han tilbragte alle sommerferi­er sammen med sin danske ektefelle.

Til tross for kronisk sykdom gjennom flere år var han i full jobb inntil han ble pensjonist. Ivar var sterkt opptatt av sine pasienter, som han fulgte opp på en samvittigh­etsfull måte.

Det siste året Ivar levde, var han meget syk. Det tilbrakte han hjemme sammen med sin ektefelle, som pleiet ham helt fram til få dager før han døde.

Han etterlater seg ektefelle og 4 sønner.

Vi lyser fred over Ivars minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway