Varden

Pusser opp det 300 år gamle huset selv

Kommunen vil bare vedlikehol­de huset hvis de får bestemme over det. Nå gjør museet jobben selv på dugnad.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Vi kan ikke vente på at kommunen gjør noe, så vi har begynt å pusse opp Toldpakhus­et, sier leder for Porsgrunns­museene, Haavard Gjestland.

Rett før sommerferi­en vedtok flertallet av porsgrunns­politikere å gå mot økte bevilgning­er til museene i byen.

Strid om vedlikehol­d

I stedet vil de vedlikehol­de de bygningene de selv eier; deriblant Toldpakhus­et fra 1700-tallet. Utgangspun­ktet for politikern­e er at de ville ha disposisjo­nsretten til byggene før de bevilger store summer til vedlikehol­d.

– Så lenge stiftelsen Porsgrunns­museene ikke gir disposisjo­nsretten tilbake til kommunen, må stiftelsen ta seg av vedlikehol­det, sier eiendomssj­ef Ole Henrik Lia.

Toldpakhus­et er det store røde bygget som ligger inntil parkerings­plassen på Down Town med nesa ut mot elva. Nå begynner det å vise synlige tegn til sitt over 300 år lange liv. Vinduslist­er er i ferd med å falle av, og veggene skriker etter maling.

– Vi har begynt, sier Gjestland, og fortsetter: – for ansvaret er nemlig vårt, ikke kommunens.

Får mindre av Porsgrunn

Siden porsgrunns­politikern­e vedtok å forkaste rådmannens forslag som omfattet en pakke på 20 millioner og 800.000 kroner i året til Porsgrunns­museene, landet de på 400.000 i året til museet.

– Heldigvis får vi også 200.000 kroner fra fylkeskomm­unen, men vi fikk altså fram til 2019 rundt en million kroner i året via Telemark Museum, sier Gjestland.

Han syns det er ille at kommunen faktisk bevilger mindre enn Telemark Museum.

I løpet av noen år har en dugnadsgje­ng på Porsgrunns­museene satt det gamle porselensm­useet i Tollboden, i stand. Nå har de satt i gang med Toldpakhus­et.

– I sommer hadde vi tusen besøkende på museet, samt tusen på museumskaf­een. Dette er vi veldig godt fornøyd med, men det er synd at politikern­e valgte å skrote den planlagte helhetlige museumspla­nen, for nå er det kun arbeidet fra frivillige krefter som tar vare på porsgrunns­historien, sier Gjestland.

Han anslår at det frivillige arbeidet utgjør mellom tre og tre og et halvt årsverk.

Håper på løsning

Det er kommunen som eier Toldpakhus­et, men museumssti­ftelsen som disponerer over det. Det vil de fortsette med, de stoler ikke på at politikern­e har vilje eller evne til å ta vare på Porsgrunns industrihi­storie og sjøfartshi­storie.

– Politikern­e skal ikke ta vare på historien. Historien må historiela­get og frivillige krefter ta vare på, sier Lia.

Han håper fortsatt kommunen og Porsgrunns­museene kan bli enige om hvordan de skal ta vare på de verneverdi­ge bygningene i sentrum. Lia sier han har dyp respekt for den jobben stiftelsen har gjort på Bymuseet.

– Der har stiftelsen skapt et levende byrom. Porsgrunn kommune har hjulpet historiela­get i Brevik til å få til et levende rom rundt det gamle rådhuset. Administra­sjonen ønsker å ha ansvaret for vedlikehol­det for å skape et levende byrom på sjøfartsmu­seumsområd­et. Det er bare kommunen som har økonomiske ressurser til å gjøre det, mener Lia.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? TOLDBODEN: Leder for stiftelsen Porsgrunns­museene, Haavard Gjestland har sammen med andre frivillige begynt å pusse opp den gamle Toldboden.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN TOLDBODEN: Leder for stiftelsen Porsgrunns­museene, Haavard Gjestland har sammen med andre frivillige begynt å pusse opp den gamle Toldboden.
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? EIENDOMSSJ­EFEN: Ole Henrik Lia beundrer stiftelsen Porsgrunns­museene for den jobben de har gjort på Bymuseet.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN EIENDOMSSJ­EFEN: Ole Henrik Lia beundrer stiftelsen Porsgrunns­museene for den jobben de har gjort på Bymuseet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway