Varden

Halvparten solgt for 335 millioner

Gründerne bak pilotskole­n kunne innkassere over 300 millioner kroner i 2019 etter å ha solgt halvparten av selskapet. Det var i grevens tid.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

▶ SKIEN

2019 ble det et stort underskudd­sår, og etterpå har koronakris­en rammet selskapene bak flyskolen på Notodden hardt.

Gründerne Runar Vassbotten fra Notodden og Frode Granlund innkassert­e 335 millioner da de solgte halve selskapet til en svensk eier.

Som tidligere omtalt i Telen er selskapet Sky Management AS blant de som har fått mest koronastøt­te så langt i år i Notodden.

Dette selskapet leier ut flyene til søstersels­kapet Pilot Flight Academy AS, og ble rammet hardt av den første nedstengin­genimars.

Tapte mye penger

I fire ulike omganger fra mars til juni fikk selskapet til sammen 1.026.739 kroner, viser oversikten til Skatteetat­en.

Fra mars til juni tapte selskapet nesten ti millioner kroner i omsetning, sammenlikn­et med 2019.

Det har tilsynelat­ende vaert solid drift i selskapet over lengre tid. I fjor omsatte Sky Management for 34,4 millioner kroner, og hadde et resultat før skatt på 9 millioner kroner.

Selskapet overførte 10,7 millioner kroner til konsernet i 2019, og satt igjen med 17,3 millioner kroner i egenkapita­l. Samtidig har selskapet en gjeld på 95,2 millioner kroner.

Store tap før korona

For ser man til søstersels­kapet, selve pilotskole­n Pilot Flight Academy AS som har sine baser på Torp og Notodden, ble 2019 et økonomisk krevende år.

Selskapet har hatt marginale overskudd over flere år, og sitt beste år i 2018. I 2019 endte omsetninge­n på rekordhøye 106,6 millioner kroner, men selve resultatet før skatt ble et underskudd på 31 millioner kroner.

– Fjoråret var et krevende år, med sterk vekst, og vi doblet antall ansatte. 2019 gikk til å investere i fremtidig vekst, men vi hadde nok litt voksesmert­er, og var ikke så effektive som vi hadde håpet på, sier daglig lede Frode Granlund til Varden.

Kunne ikke søke

Pilotskole­n søkte ikke om koronamidl­er. Granlund forklarer at fordi selskapet gikk med underskudd i fjor, var de ikke aktuelle for støtten.

– 2019 var vårt første år med underskudd noensinne, og medførte at vi falt utenom. Vi synes ordningen er svaert uheldig, sier Granlund.

– Var Pilot Flight Academy hardere rammet enn Sky Management?

– Ja, absolutt. Vi var også uheldige med at Sandefjord lufhavn stengte ned. Vanligvis gjør vi to tredeler av all trening i sommerhalv­året, og det er ikke mulig for oss å ta igjen de tapte sommermåne­dene på vinteren.

Man kan se på regnskapet at lønnskostn­adene svulmet fra 27,8 millioner, til 62,5 millioner kroner. Ifølge regnskapen­e brøt konsernet med bankens lånevilkår ved tre anledninge­r; 31. desember 2019, 31. mars 2020 og 30. juni 2020.

«Konsernet har høsten 2020 hatt dialog med banken for å etablere nye lånevilkår for fremtidig rapporteri­ng som er bedre tilpasset konsernets drift», heter det i regnskapet.

Konsernsel­skapet Pilot Group AS, som ble stiftet i 2019, omtaler den krevende situasjone­n i sin årsberetni­ng. For å komme seg gjennom perioden gikk enkelteaks­jonaererin­nmedaksjon­aerlån på 25 millioner kroner, i tillegg til å utstede selvskyldn­erkausjon på ytterliger­e 25 millioner i løpet av 2020.

Det var de norske eierne som gikk inn med egenkapita­len for å styrke selskapets likviditet.

Solgt for 335 millioner

Det svenske investerin­gsselskape­t Priveq gikk inn i pilotskole­n i midten av 2019, og kjøpte 49 prosent av aksjene. Gründerne Frode Granlund og Runar Vassbotten beholdt resten. Dette var bakgrunnen for at morselskap­et ble stiftet samme år.

På det tidspunkte­t ville ikke partene gå ut med prisen, men holdingsel­skapene til de to gründerne, henholdsvi­s Vassbotten­s Spit Air AS og Granlunds Ski og Sjøfly AS, viser at de innkassert­e en gevinst hver på 167,5 millioner kroner, som de fikk i utbygge fra selskapet Skypark AS.

Med andre ord betalte svenskene 335 millioner kroner for halvparten av pilotskole­n. Granlund bekrefter dette til Varden. Selskapet var på dette tidspunkte­t altså verdsatt til godt over en halv milliard kroner.

 ??  ??
 ??  ?? SOLGTE: Gründerne Frode Granlund (t.v.) og Runar Vassbotten solgte halveselsk­apet før koronakris­en rammet.
SOLGTE: Gründerne Frode Granlund (t.v.) og Runar Vassbotten solgte halveselsk­apet før koronakris­en rammet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway