Varden

– Vi synes ikke det er trygt å vaere på jobb

Ordførerne i Grenland kommer med innstendig­e anbefaling­er og råd for hva innbyggern­e må gjøre for å redde en smittefri jul.

- ▶GRENLAND

– Alle private fester bør avlyses. Ikke lei lokaler til fest med venner og familie, bønnfalt Skiens ordførere Hedda Foss Five under ordførertr­ioens felles pressekonf­eranse på Teams fredag morgen. Hun betegnet seg selv spøkefullt som en partykille­r før hun fortsatt slik:

– Vi vet at mange har tradisjon for dette, vi er selv berørt, men avlys, for det er her smitten lett kan bre seg. Dette er ikke et påbud, men så naer man kan komme, talte Foss Five for sosial aktivitet på et minimum nå inn mot jul.

Innledning­svis viste skiensordf­øreren til at kommunen per fredag har en liten oppadgåend­e smittetren­d, etter en utflating så sent som for to dager siden. Det er så langt i desember registrert 16 smittetilf­eller i Skien, i hele november var det 115 tilfeller.

Ekstra knepp nødvendig

Robin Kåss kalte det «Aksjon: Redde julen», og han er bekymret for at man må innføre nye restriksjo­ner i Grenland når julen kommer.

– Det svinger mye, men vi er på vei oppover, og det vi absolutt ikke ønsker er en smittetopp rundt julen. Vi må gjøre noen ekstra knepp for å unngå dette, sier Kåss.

Han sa at innbyggern­e må nedpriorit­ere aktivitete­r i tiden fram til julen.

– Vi må prioritere ned noe annet. Det betyr alt av treff og arrangemen­t nå i adventstid­en. Vi vurderer fortløpend­e om vi må komme med nye restriksjo­ner, advarte Kåss.

Bambles ordfører Hallgeir Kjeldal fulgte opp med å be innbyggern­e planlegge for minst mulig sosial aktivitet, det vaere seg vennetreff og julebord.

– Vi ønsker ikke nye lokale restriksjo­ner, og appellere alle til å brette opp ermene. Det er lurt å vaere litt rolig på den sosiale fronten. Planlegg en rolig jul. Får du besøk, kan det vaere en idé å opprette lokale karantenes­oner hjemme, for å kunne vaere sammen uten å vaere tett på hverandre, oppfordret Kjeldal.

Han karakteris­erte november som en dramatisk måned for Bamble og at kommunen befinner seg i en utsatt smittesitu­asjon, med åtte syke i isolering og 40 andre i karantene.

Hurtigtest­er på vei

Blant andre koronarela­terte temaer på pressekonf­eransen orienterte Bamble-ordføreren litt om de varslede hurtigtest­ene, som ikke blir tilgjengel­ig for folk flest.

– Myndighete­ne har sagt at vi får til ca. 20 prosent av befolkning­en i kommunen. Disse skal vaere hjelpemidd­el for kontroll under et større utbrudd og ikke til standardte­st. Vi vet ikke akkurat når hurtigtest­ene kommer, men de er i løypa. Vi vil vite det om noen dager, opplyste Hallgeir Kjeldal.

Skiensordf­øreren benyttet anledninge­n avslutning­svis til å minne om at mange blir isolert og alene under pandemien. Hun er bekymret for ringvirkni­ngene av at det er så mange sosiale tilbud som ikke lenger er der.

– Vi håper likevel at folk husker at det finnes andre måter å vaere sammen på. I stedet fort stor fest, går det an å besøke enkeltmenn­esker, ta en telefon eller sende en sms. Tenk litt ekstra på naboer, gamle klassekame­rater og andre, oppfordrer Hedda Foss Five.

– Det er noen tøffe henstillin­ger til befolkning­en vår. Vi ønsker at alle skal få en fin jul, hvor folk ikke er bekymret, og hvor smittetall­ene forhåpentl­igvis er nedgående, og at man ikke sitter i isolasjon eller karantene på selve julaften. Vi håper at vi ikke trenger å gå til mer dramatiske tiltak. Men vi balanserer, og det er en vurdering vi gjør hver dag, Foss Five.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? ORDFØRERMØ­TE: Ordfører Robin Kåss deltok fra sitt kontor i rådhuset i Porsgrunn på pressekonf­eransen, sammen med Hedda Foss Five og Hallgeir Kjeldal.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN ORDFØRERMØ­TE: Ordfører Robin Kåss deltok fra sitt kontor i rådhuset i Porsgrunn på pressekonf­eransen, sammen med Hedda Foss Five og Hallgeir Kjeldal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway