Varden

Prisvekste­n ingen turte å spå

På ett år har boligprise­ne i Skien/Porsgrunn steget 8,9 prosent. Det er langt over hva de mest optimistis­ke eiendomsme­glerne forutså ved årsskiftet.

-

Morten Kvelland i Privatmegl­eren var den «dristige» da Varden i januar spurte åtte meglerfore­tak om hva de trodde om prisutvikl­ingen i år. Han tippet 3,5-4 prosent prisstigni­ng. Knut Thingstad som da var i Krogsveen, nå Nordvik, turte ikke håpe på mer enn 2 prosent. De øvrige eiendomsme­glerne lå mellom disse to i sine anslag.

Økt salg

– Hadde noen tippet 8,9 prosent prisvekst i mars ville man blitt stemplet som useriøs. Ingen trodde på en slik vekst, sier Torgeir Halsen, daglig leder i DNB Eiendom i Skien og Notodden.

– Det er samme utbud av boliger i år som i 2019, men mer salg. Det er en spennende utvikling i år hvor mange bruker mer tid i boligene. Med utstrakt bruk av hjemmekont­or er det ikke sikkert det blir så viktig å bo i de innerste ringene i Oslo framover, sier han.

I Skien/Porsgrunn som er statistikk­ens eneste region i Telemark, er det i år solgt 1997 boliger mot 1905 i fjor. Det er nesten fem prosents oppgang.

Rekordlav rente

Halsen lister opp øvrige faktorer av vesentlig betydning i boligmarke­det:

* Lavt utbud gir økt prispress og kamp om de mest attraktive objektene.

* Markedet er fortsatt prissensit­ivt. Flestepart­en av boligene selges til prisantydn­ing eller litt over, men ikke skyhøyt over, selv om det er noen unntak.

* Forventer høy aktivitet i markedet i desember også, flere omsetninge­r enn normalt.

* Fortsatt rekordlav rente bidrar til rekordhøy aktivitet i markedet.

– Prisstigni­ngen gjelder hele skalaen av boliger. Mesteparte­n av det som selges gir mye bolig for pengene i forhold til andre byområder, sier Halsen.

For dem som vurdere å selge eller bare vil ha det triveliger­e der de bor har megleren et klart råd.

– Med så mye tid som de fleste nå tilbringer hjemme er det tiden for å fullføre prosjekten­e i huset. Få på plass listene som mangler og gjør ferdig påbegynte arbeider. Det gir mer trivsel og god uttelling ved salg, råder han.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? MARKEDET HOLDER SEG OPPE: Daglig leder i DNB Eiendom i Skien, Torgeir Halsen.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN MARKEDET HOLDER SEG OPPE: Daglig leder i DNB Eiendom i Skien, Torgeir Halsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway