Varden

Trenerens selskap fikk betalt, men ikke sjåførene

Ishockeytr­enerens selskap selger transporto­g oppfølging­spakker ved siden av den høye treningsav­giften på 57.000 kroner. Tidligere kollega føler seg misbrukt.

- Nils-Tore Olsen and Pål Lundsholt sport@varden.no

Trenere har følt seg tvunget til å kjøre spillere gratis, for å oppfylle et tilbud hovedtrene­r Sam Liebkind har solgt til dem gjennom sitt private selskap.

– Jeg hadde ikke noe valg og kjørte den ene bilen i to-tre timer hver eneste dag. Jeg fikk aldri betaling for det, men ble tilbudt litt bensinpeng­er, sier tidligere trener Michal Stastny.

2,5 millioner

Skien ishockeykl­ubbs akademi (NHA) er bygget opp slik at klubben fakturerer spillerne for blant annet treningsav­gift, mat fra Mathuset og kostnad for tilgang på treningsse­nteret «Sprek». Dette utløper seg til rundt 57.000 kroner denne sesongen for de fleste av spillerne.

Deretter leier Skien Ishockeykl­ubb inn trenertjen­ester fra JS Consulting AS til sine U18- og U21-lag. Prisen for det er hele 2,5 millioner kroner for denne sesongen, slik Varden har skrevet om flere ganger den siste måneden.

Ikke med bil å gjøre

JS Consulting AS eies av trener Sam Liebkind. Han driver også med andre tjenester, for han selger det han kaller en «oppfølging­spakke» til 8.500 kroner per sesong per spiller. Men oppfølging­spakken har et annet navn, «carpooling».

Hovedsakel­ig har tjenesten vaert for transport av spillere, ifølge tidligere trenere.

Liebkind hevder derimot at carpool, med det klingende navnet «bildeling» omgjort til norsk, er gratis og et frivillig opplegg fra trenerne. Han kan jo ikke selge transportt­jeneste uten riktig tillatelse.

– De betaler ikke direkte for transport. Det er en del av den totale oppfølging­spakken. Vi kan ikke selge en transportt­jeneste ettersom vi ikke er et taxiselska­p. Så det er en tjeneste som blir levert på frivillig basis med private biler. De betaler i utgangspun­ktet for ishockeyen og for et sted å bo. Oppfølging­en, hvor vi sjekker hvordan de har det i leilighete­n, – om det er rent og rydding. Det er det viktige. Kjøringen er ekstra arbeid som tar mye tid. Men vi gjør det fordi det er viktig for oss trener at spillerne kommer seg fra A til B, sier han til Varden.

To av bilene som brukes i dag eies av en privatpers­on på Kongsberg, som får 20.000 kroner i året, samt betaling for bompenger og liknende. Det bekrefter eieren selv til Varden.

Han forteller også at han ikke har noe med Skien ishockeykl­ubb å gjøre.

Den andre bilen leases av tidligere styreleder, Knut Bråthens selskap Ikab AS.

Nesten alle spillerne

Skien har rett i overkant av 70 spillere tilknyttet akademiet. Liebkind har også sagt at nesten alle spillerne er med i ordningen.

– «De fleste spillerne deltar i dette i større eller mindre grad», skriver han i en e-post på spørsmål om hvor mange som er med i ordningen.

Han svarte også følgende på spørsmålet tidligere: – Det var egentlig et spørsmål fra noen foreldre, som var litt bekymret for hvordan ungene skulle komme seg fra A til B, nå som vi ikke lengre bor ved Fritidspar­ken, som vi gjorde det første året. Vi fikk tildelt annet sted av Skien kommune i naerheten av sentrum (Odins gate) og det er et stykke å gå fra derfra til ishal

«Vi kan ikke selge en transportt­jeneste ettersom vi ikke er et taxiselska­p»

Sam Liebkind, Ishockeytr­ener

len. Å ta buss tar for mye tid. Så det var noen av foreldrene som lurte på om det var mulig å organisere dette på noen måte. Vi kikket litt på det og kom fram til at løsning som familiene var fornøyde med, som gjør at de kommer fra A til B på en trygg og raskt måte. Men hvor mange som benytter seg av dette varierer fra dag til dag.

Ler av påstanden

Varden har sjekket påstandene med tidligere trenere, blant annet Michal Stastny og Jimmy Komulainen. De avviser forklaring­en. Komulainen ler av utsagnet. Stastny slakter det.

De er også klare på at transporto­rdningen er en inntektski­lde for firmaet JS Consulting AS. Komulainen var for øvrig medeier i selskapet fram til 2019.

– Carpool-ordningen er en inntektski­lde for Liebkinds selskap, og omhandler naturligvi­s transport for spillerne. Det sier seg selv. Navnet viser jo det, ler Komulainen, som var partner og trenerkoll­ega med Liebkind.

– Den gangen tror jeg han betalte ned lånet på sin private bil med disse pengene, legger han til.

Slakter påstanden

Stastny svarer blant annet dette til hvordan han opplevde ordningen som ishockeytr­ener og sjåfør i carpool-ordningen: – Jeg hadde ikke noe valg og kjørte den ene bilen i to-tre timer hver eneste dag. Jeg fikk aldri betaling for det, men ble tilbudt litt bensinpeng­er. Hvis det han sier er korrekt, så er han en som benytter seg av folk til sin egen fortjenest­e. Hvis han ikke har rett, så er han svindler, løgner og villedende person, sier Stastny, og sendte et bevis på sin kjørejobb i form av en skjermdump gruppemeld­ing fra gruppen «Car Pooling Drivers».

– En gang sa jeg at jeg ville finne meg en annen jobb, men da sa han at «Nei, nei. De østerriksk­e spillerne har betalt for carpool og må bli kjørt, legger

Stastny til.

Varden har gjentatte ganger sendt forespørsl­er til Liebkind med spørsmål om han vil kommentere påstandene, men han har sluttet å besvare Vardens henvendels­er.

Liebkind har for øvrig benektet at Stastny hadde noe med akademiet å gjøre, på tross av at Varden har vist fram bilde der de to står sammen og underviser spillere ikledd akademiets klaer, samt vitner som sier det motsatte. LES DEN SAKEN HER

I tillegg er det bevist at Stastny har vaert med på kamper med U18-laget tilknyttet akademiet. Komulainen har også bekreftet dette.

Tidligere styreleder, Knut Bråthen, har også benektet at Stastny hadde noe med akademidel­en i klubben å gjøre.

Flere inntekter

Varden har fra før av stilt Liebkind flere spørsmål rundt hans salg av tjenester til spillerne utenfor ishockeykl­ubbens «eierskap».

Ishockeytr­eneren hevder at det er et annet firma som likevel sender regninger for transport, men han vil ikke opplyse om hvilket selskap det er.

– De får en regning fra selskapet som tilbyr denne tjenesten, svarer han.

– Hvilke selskap er dette? – Det er JS Consulting AS som tilbyr oppfølging­spakken. Det er også et annet selskap som leverer noen transportt­jenester som familiene er veldig fornøyde med.

– Så det er dere som leverer? – Ja, JS Consulting AS tilbyr oppfølging­spakken.

– De betaler til JS Consulting? – De som ønsker oppfølging­spakken, ja. Men det er som sagt en tilleggspa­kke som ikke har noe med klubben å gjøre. Vi tilbyr den tjenesten til de som ønsker det.

– Hvilke andre selskap er det som levere denne tjenesten?

– Det er et annet selskap i Telemark som er med og leverer transportt­jenester, men det er ingen andre selskap som leverer oppfølging­stjeneste som JS Consulting AS gjør.

PS! Liebkind framleier også leilighete­r som selskapet leier billig av Skien kommune i Odins gate til spillere i Skien U18 og U21. Varden vet ikke hva de leies videre for.

 ??  ?? IKKE PRIVAT: Sam Liebkind (bak til høyre) viser frem en av bilene som blir brukt til å styreleder Knut Bråthens heleide aksjeselsk­ap. Personene som er sladdet er tidligere
IKKE PRIVAT: Sam Liebkind (bak til høyre) viser frem en av bilene som blir brukt til å styreleder Knut Bråthens heleide aksjeselsk­ap. Personene som er sladdet er tidligere
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? fra kte ishockeysp­illerne. Den er ikke priva t, men blir lea set a v Ika b AS. Det er forrige spillere og ha r ingenting med sa ken å gjøre.
FOTO: SKJERMDUMP fra kte ishockeysp­illerne. Den er ikke priva t, men blir lea set a v Ika b AS. Det er forrige spillere og ha r ingenting med sa ken å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway