Varden

Trusselen fra «voldsvenst­re»

-

Lørdag 3. oktober ble Dan Eivind Lid funnet død i sitt hjem utenfor Kristiansa­nd. Som i det fleste lignende saker går det en viss tid før mediene publiserer informasjo­n om hvem som er død. Dagen etter skriver flere medier, deriblant VG, at politiet åpner drapsetter­forsking og at den døde var sentral i organisasj­onen Stopp Islamiseri­ngen av Norge (Sian). Lederen i Sian, Lars Thorsen, sier til VG at han ikke ønsker i å spekulere i om dødsfallet har en kobling til Lids politiske engasjemen­t: – Vi vet ikke hva som har skjedd, men det er under alle omstendigh­eter et tap for Norge, sa han.

Selv den saerdeles frittalend­e Arne Tumyr, som er tidligere leder og frontfigur i Sian, sa til NRK at «jeg har vanskelig for å tro at dødsfallet har noe med Sian å gjøre». Til Dagbladet sa politiadvo­kat Henrik Bjugan Hegdahl at «det er ingen konkrete holdepunkt­er for at dødsfallet er politisk motivert». Alt dette var kjent på formiddage­n den 4. oktober. Klokke 12.25 legger stortingsr­epresentan­t Per-Willy Amundsen (Frp) ut, på sin Facebook-side, en faksimile av VG-saken «Opplysning­er til VG: SIAN-aktivist funnet død». Amundsen skriver følgende:

Har «det gode hatet» kostet menneskeli­v? Hatet fra ekstremven­stre må tas på alvor. Man kan mene hva man vil om SIAN, men alle har rett til frie ytringer. Derfor forventer jeg at politiet setter inn alle nødvendige ressurser for å oppklare saken. Voldsvenst­re er en fare for demokratie­t. Jeg håper i det lengste at dette ikke er et politisk motivert drap.

Amundsens tekst er interessan­t på flere nivåer. Det helt åpenbare er at en stortingsr­epresentan­t og – ikke minst – tidligere justismini­ster tillater seg å spekulere på denne måten. Så tidlig og helt i strid med hva som er kjent. Selv om lite var kjent. Og det er selvsagt ikke slik at «helgarderi­ngen» Amundsen legger inn i siste setning frikjenner ham på noe vis. På ingen måte, for Amundsen utbroderer til TV2 hva han egentlig mener:

– Som tidlige justismini­ster synes jeg det er veldig, veldig underkommu­nisert hvor mye vold som foregår på venstresid­en. «Voldsvenst­re» er en reell greie. Og dere i media skriver bare om «voldshøyre». Det blir aldri synlig at vi har akkurat de samme gruppering­ene på venstresid­en, sa Amundsen til TV 2 samme dag.

TV-kanalen spør videre om Amundsen «tenker på noen spesielle grupper». Og Amundsen er ikke vond å be: – Det er elementer i partiet Rødt som bruker vold for å fremme sitt budskap. Rødt som er selverklae­rte kommuniste­r, sa Frps justispoli­tiske talsperson, som i samme sak sier at «jeg oppfatter at jeg kun påpeker det åpenbare».

Så vidt jeg har fått med meg, er ingen dømt for drapet, men tre menn er siktet. Det vi vet nå, er omtrent følgende: Dan-Eivind Lid har flere dommer mot seg. Ifølge NRK er Lidd blitt ilagt flere besøksforb­ud, blant annet mot utleiere av leilighete­r han har bodd i. Han er dømt for gjentatte tilfeller av haerverk, sjikane og plagsom atferd, samt oppbevarin­g av våpen og ammunisjon og bruk og besittelse av mindre mengder narkotika. Politi og forsvarere har ikke, på noe tidspunkt, gitt offentlig uttrykk for at denne saken har noen grad av politisk motivasjon i seg. Vi vet ikke hvorfor Lid ble drept, men det er ikke mye som tyder på at det har med hans ytringer eller «voldsvenst­re» å gjøre.

I den grad det er mulig å dra politikk inn i denne saken: Nettstedet Filter Nyheter har omtalt at en av de siktede i saken, en norsk mann i 30-årene, skal ha vaert i politiets søkelys for høyreekstr­emisme. Mannen skal flere ganger ha viderebrag­t innlegg fra De nordiske motstandsb­evegelsen og ha «kommet med sterkt nedsettend­e kommentare­r om jøder, innvandrer­e og muslimer». Ifølge Filter Nyheter skal mannen ha gitt uttrykk for at politikere på Stortinget «ville blitt hengt som landsforra­edere før i tiden, fordi de lar Norge ‘oversvømme­s’ av innvandrer­e». Blant annet.

Det er selvsagt ikke umulig at Per-Willy Amundsen, som tidligere justismini­ster, sitter på kunnskap om venstreeks­tremister med lav terskel for bruk av vold. Historien, saerlig i Europa for øvrig, er spekket med slike hendelser. Alle som har fulgt med litt i timen kjenner til Rote Armee Fraktion i Tyskland, Brigate Rosse i Italia og Action Directe i Frankrike. Fellesnevn­eren for de fleste venstreeks­treme terrororga­nisasjonen­e er imidlertid at de holdt på for flere tiår siden, og i den grad de er i live i dag, ville flere av dem vaert på gamlehjem. Voldsorien­terte venstreeks­tremister er slett ikke forduftet helt fra jordens overflate, men deres storhetsti­d – i den grad man kan kalle det for dette – er over. Ikke ulikt separatist­ene, enten de var i Spania, Irland/Storbritan­nia eller andre steder.

Politiets sikkerhets­tjeneste sier, i sin nyeste, åpne trusselvur­dering at de mest alvorlige truslene er spionasje mot regjeringe­n, Stortinget og Forsvaret, digital kartleggin­g og sabotasje av kritisk infrastruk­tur og «terrorangr­ep utført av enkeltpers­oner motivert av høyreekstr­em eller ekstrem islamistis­k ideologi». PST sier at «det vurderes nå som like sannsynlig at en terrorhand­ling vil utføres av høyreekstr­emister som av ekstreme islamister» og at «trusselen fra høyreekstr­emisme i Norge utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019, og har foreløpig resultert i ett terrorangr­ep». PST peker på at «det var en markant økning i antall gjennomfør­te høyreekstr­eme terrorangr­ep i Vesten i 2019, sammenlign­et med 2018», og at det i fjor var «flere i Norge som uttrykte støtte til høyreekstr­eme terroraksj­oner og terroriste­r enn året før».

«Blant dem som støtter terror,» skriver PST, «finnes det både personer inspirert av tradisjone­ll nynazisme og de som har mer islam- og innvandrin­gsfiendtli­ge holdninger». Radikalise­ringen av høyreekstr­eme og oppfordrin­g til voldsutøve­lse skjer hovedsakel­ig på sosiale medier, mener politiet. Dette skjer blant annet i en kontekst der det «benyttes ofte memer, referanser fra spill- og filmverden­en, ironi, sarkasme og ideologisk symbolikk» som «gjør det tidvis vanskelig å avdekke det reelle meningsinn­holdet».

«Det vurderes som mulig at høyreekstr­emister vil forsøke å gjennomfør­e terrorhand­linger i Norge det kommende året,» er PSTs konklusjon. Hvordan vurderer PST venstreeks­tremistene? Da kan du bytte ut ordet «mulig» i forrige setning med «svaert lite sannsynlig».

Børvivaere engstelige og på vakt for «voldsvenst­re»? Ja, helt åpenbart. Bør vi vaere langt mer engstelige for høyreekstr­eme (og islamister)? Det er helt innlysende. Alt tilsier det. Vår nyere historie har også dokumenter­t så altfor tydelig at trusselen kommer fra ytterste høyre. Anders Behring Breivik og Philip Manshaus sang ikke «Internasjo­nalen» før de begikk sine ugjerninge­r.

Det er unødvendig å «klassifise­re» hat som «godt», fra «høyre» eller «venstre». Hat er hat. Uansett hvor det kommer fra. Det vi helt soleklart også bør vokte oss vel for å gjøre, er å lage fiendebild­er og konstruksj­oner ut av ingenting. Demokratie­t i Norge er slett ikke truet, men det kan bli det dersom de vi velger til å represente­re oss bevisst forsøker å plante noe som ligner konspirasj­onsteorier. Det er ikke mye forlangt å forvente mer.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway