Varden

Dette er ishockey-saken

-

Den siste tiden har Varden skrevet flere saker om hvordan Skien ishockeykl­ubb og Nordic Hockey Akademi (NHA) driftes, blant annet om høye treningsav­gifter, personer som trekker seg, millionavt­aler som er omdiskuter­te og et ikke gyldig valgt styre. Her er en oppsummeri­ng av de viktigste sakene:

I slutten av september hadde vi en sak om at det et koster 57.000 kroner for å vaere med på U18 eller U21 elitelag, og at en rekke yngre (U14) spillere har gitt seg i klubben, som følge av måten klubben drives på.

Elitelagen­e består utelukkend­e av spillere som kommer fra NHA. For ordens skyld, akademiet har ingen ting med skole å gjøre. Akademiet teller totalt 74 spillere. 42 er fra Norge. Sju av disse er fra Telemark.

Davaerende styreleder Knut Bråthen forsvarte kostnadene på 57.000 kroner og uttalte blant annet at det ikke er mer enn det må vaere. Noen dager senere valgte klubbens nestleder Christer Klovholt ut å trekke seg på grunn av mistillit til styreleder.

I begynnelse­n av november varslet Knut Bråthen at han ikke tar gjenvalg og at han dermed gir seg som styreleder i klubben. Han begrunnet avgjørelse­n med at vervet tar mye tid.

JS Consulting AS, som eies av akademi-trener Sam Liekind, fakturer Skien Ishockeykl­ubb 2,5 millioner kroner i året for trenertjen­ester til akademiet (U18 og U21 elite). Det bekreftet både Bråthen og Liebkind. Eneeieren hadde i fjor en lønn på nesten en halv million for å trene ungdommene i Skien. I tillegg tok akademisje­fen ut 300.000 kroner i utbytte.

Bråthen ble i en annen sak sitert på at klubben aldri ville godtatt om noen av de innleide trenerne ble underbetal­t og at de brukte Statistisk sentralbyr­ås lønnsstati­stikk på hva heltidsans­atte trenere tjener i Norge, som grunnlag for avtalen som ble inngått med JS Consulting AS. Sist klubben sjekket var det på 480.000 kroner.

En av klubbens tidligere trenere, Michal Stastny, hevder han fikk betalt 50.000 kroner. Sam Liebkind hevdet at Stastny, som er avbildet ved siden av ham under trening og i et møte, aldri har aldri hatt noe med JS Consulting AS å gjøre, og at han hadde en avtale med Skien Ishockeykl­ubb som klubbtrene­r – og ikke med NHA. Det samme hevder Knut Bråthen. Vardens bildemater­iell tyder derimot på at slovaken hadde noe med akademiet å gjøre.

Mangeårig medlem av Skien Ishockeykl­ubb og nåvaerende styremedle­m, Elin Skrettingl­and, hever å ha konfronter­t den forrige ledelsen angående Michal Stastyns lønn, uten å ha fått noe godt svar. Hun kaller det sosial dumping. Skrettingl­and har sammen med klubben A-lagstrener, Steinar Sørum, også uttalt at de ikke er imot akademiet (NHA), men at det er modellen og prisen de er skeptiske til.

Den tidligere treneren Jimmy Komulainen, som også var med å starte ishockeyak­ademiet, hevder at Sam Liebkind instruerte unge gutter til hva de skulle stemme under et årsmøte. Det endte med at Norges Ishockeyfo­rbund og Telemark idrettskre­ts overvåket årsmøtet. I etterkant har Varden fått bevis på at noe av det tilsvarend­e skjedde igjen.

I midten av november fikk Varden tak i opplysning­er som forteller at Vestfold og Telemark idrettskre­ts har fastslått at valget Skien ishockeykl­ubb gjorde under «årsmøtet del 1» i juni i år ikke er gyldig. Det betyr at avtalen styret inngikk med Sam Liebkind om trenertjen­ester til akademiet kanskje er underskrev­et uten gyldig vedtak. Medlemmer av det forrige styret skal ha nektet å godta avtalen.

19. november ble et nytt styre i klubben valgt under årsmøte del 2. På tross av flere oppslag som har vist fram en ukultur, så mener den nye styreleder­en, Ronald Rösler, at Vardens dekning har vaert nødvendig og korrekt.

27. november ble det kjent i Varden at Skien kommune låner ut gratis leilighete­r til Skien ishockeykl­ubb. Som motytelse gjør de vaktmester­arbeid for kommunen i Odins gate. Beboerne er ikke ansatt i Skien ishockeykl­ubb, men i Sam Liebkinds selskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway