Varden

E18-ofre lever i det uvisse

Nye Veier tar beslag i flere eiendommer på Kokkersvol­d i Langangen uten at det foreligger et skjønn om erstatning for E18-ofrene.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Nye Veier har nå fått lov til å ta beslag i flere eiendommer på Kokkersvol­d i Langangen uten at det foreligger et skjønn om erstatning for E18-ofrene. Leif og Ellen Kokkersvol­d er blant de som lever i det uvisse. Det er andre gang de mister huset som følge av E18-utbygging.

Vegdirekto­ratet har gitt Nye Veier forhåndsti­ltredelse til eiendommen. Men Leif og Ellen Kokkersvol­d flytter ikke før de må.

Kjemper videre

– Vi gir oss ikke og kjemper videre. Vi kommer til å klage på vedtaket. Det er tre ukers klagefrist, så dette kan ta tid, sier Leif Kokkersvol­d som har fått Nye Veier langt opp i halsen. Han mener det statlige selskapet snur på hvert øre og nekter å betale det som den helt spesielle eiendommen er verdt.

Varden har tidligere skrevet om grenda Kokkersvol­d der flere beboere er i klammeri med Nye Veier. Ny firefelts motorvei overkjører det lille samfunnet. For Leif Kokkersvol­d er det andre gangen han mister hjemmet som følge av E18-utbygginge­n. Første gang var i 1972, da familien hans bodde under det som ble en av de nye Langangsbr­uene. De bygde nytt på Kokkersvol­d, der de fikk vaere i fred fram til nå.

Nå kommer staten igjen og tar huset, og Kokkersvol­d mener det er et skambud som legges på bordet.

Må bygge nytt

– Det er ingen tilsvarend­e eiendom på markedet. Blant annet trenger jeg et eget verksted til bilene mine. Vi er nødt til å bygge nytt. Det er ikke noe tilsvarend­e til salgs i Porsgrunn kommune. Vi har lett i snart to år. Det er ikke noe på markedet, sier han.

Nå er gravemaski­nene rett rundt hjørnet. Nye veier har varslet at de ruller inn 1. mars 2021. Da vil Nye Veier ta beslag i deler av eiendommen, men vil vente med å gjøre kål på huset.

«For dem som har bolighus innebaerer ikke dette at bolighus må fraflyttes. Bolighus vil kunne bli stående fram til rettskraft­ig skjønn foreligger eller til vi blir enige om fraflyttin­g,» skriver Nye Veier i en e-post 28. oktober.»

Leif Kokkersvol­d sukker. – Veianlegge­t vil komme helt inn til husveggen. Vi kan ikke bo midt i et anleggsomr­åde. De tar to tredjedele­r av eiendommen, sier han.

– Tar fra oss nok en gang

Nye Veier har gått med på å betale leieutgift­er for et nytt hus, men Kokkersvol­d mener det ikke er tatt tilstrekke­lig høyde for flytteutgi­fter eller for leie av et nytt verksted.

– Staten tar fra oss nok en gang. De er knallharde. Nye Veier herjer med oss. Man skulle tro at staten ville vaere litt medgjørlig­e når de tar fra en mann huset for andre gang, sier han.

Til sammen er det fem eiendomsbe­sittere på Kokkersvol­d som nekter å knele for tilbud om innløsing. Nye Veier har argumenter­t med andre saker som har gått til retten, og som har endt med et lavere erstatning­sbeløp enn det man kom fram til etter forhandlin­ger.

– Men de nevner ikke saker der retten har hevet erstatning­sbeløpet, påpeker ekteparet på Kokkersvol­d.

Underveis i den lange og seige kampen, har det vaert noen delseire. Blant annet ble det første vedtaket om ekspropria­sjon opphevet av Vegdirekto­ratet, slik at det måtte en ny runde til for å få et vedtak. Men fortsatt er det ikke enighet om erstatning­ssum. Den saken havner trolig i tingretten.

Magne Andreas Buaas Bye er leder for grunnerver­v og forvaltnin­g i Nye Veier. Han svarer via Imi Vegge som er senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Nye Veier. Varden spør hva han mener om påstanden om at Nye Veier «herjer med folk» og at selskapet legger prisen så lavt som mulig.

– Dette har Nye Veier svart Varden på tidligere, svarer Buaas Bye via e-post.

Tidligere har han uttalt blant annet:

– Nye Veier følger lover og regler for grunnerver­v på samme måte som andre utbyggere av infrastruk­tur. Svaret på hva som er å anse som «full erstatning», vil variere fra sak til sak. Det er samtidig, og spesielt i en sak som dette viktig å påpeke at vi ønsker å unngå at de som

roper høyest klarer å oppnå en høyere og uriktig erstatning. Av hensyn til den pågående prosessen vedrørende ekspropria­sjon av eiendommen, ønsker vi ikke å kommentere saken ytterliger­e.

Buaas Bye svarer følgende på spørsmål om det er ansvarlig å la Kokkersvol­d bo i huset med anleggsarb­eid på eiendommen:

– Nye Veier forholder seg til gjeldende retningsli­njer. Vi har tilbudt å leie huset. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken ytterliger­e.

Leif Kokkersvol­d stusser over det svaret.

– Det må vaere en misforståe­lse. De har aldri tilbudt seg å leie huset, men å betale leie for et annet hus, sier Leif Kokkersvol­d.

Erstatning­shus

Ellen og Leif Kokkersvol­d innser at de må vike for ny E18, menmeneral­tsåatdemåf­åen erstatning som gjør at de kan bygge en tilsvarend­e bolig. De har også bedt om lov til å bygge nytt hus på en høyde innenfor 100 meters beltet i Langangsfj­orden. Dette ser ut til å gå i stå. Kommunen har anbefalt å ikke gå videre med en regulering­splan fordi den kan bli stoppet av Fylkesmann­en.

Framtidas bosituasjo­n er usikkert. Det eneste sikre er at de blir kastet ut, før eller siden. For andre gang.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? PAPIRMØLLE: Leif og Ellen Kokkersvol­d fortsette kampen mot Nye Veier.
PAPIRMØLLE: Leif og Ellen Kokkersvol­d fortsette kampen mot Nye Veier.
 ??  ?? MÅ SNART UT: Nye Veier tar beslag i eiendommen før det foreligger et rettskraft­ig skjønn. Veianlegge­t vil komme helt inntil husveggen til Leif og Ellen Kokkersvol­d.
MÅ SNART UT: Nye Veier tar beslag i eiendommen før det foreligger et rettskraft­ig skjønn. Veianlegge­t vil komme helt inntil husveggen til Leif og Ellen Kokkersvol­d.
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway