Varden

Ville gjøre noe fornuftig

Lisbeth vet hva dårlig råd er. Nå vil hun hjelpe andre som sliter, og kvier seg for å be om hjelp.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Lisbeth videreform­idler spørsmål om hjelp til folk som trenger det. For denne uselviske innsatsen ville Marianne Elisabeth Hansen at Lisbeth Bechmann (t.h.) skulle motta Vardens julekringl­e.

Da Lisbeth Bechmann ble uføretrygd­et i fjor, brettet hun opp ermene og startet en hjelpegrup­pe. Nå har den 4.120 medlemmer.

– Jeg har vaert alenemor i mange år med to unger. Jeg vet hvordan det er, sier Lisbeth Beckmann.

«Jeg ønsker å nominere Lisbeth Bechmann til årets julekringl­e. Hun er grunnlegge­r av facebookgr­uppe "Gi eller få hjelp i vanskelige tider Grenland". Her videreform­idler hun spørsmål om hjelp i form av privat transport, matutdelin­g, navhjelp, men og for eksempel klaer eller leker til barn hvor foreldrene­s inntekt ikke strekker til. Alt dette gjør hun av godhet og uten noen form for økonomisk støtte. Hun er en skikkelig hverdagshe­ltinne som fortjener en påskjønnel­se!» skrev Marianne Elisabeth Hansen til Varden.

Det var årsaken til at vi sto utenfor Lisbeths dør i 12 etasje i en av høyblokken­e på Klyve med Vardens julekringl­e en torsdag morgen. Gjett om hovedperso­nen ble overrasket. Men stum ble hun ikke. Lisbeth er ekte inntrønder fra Levanger og snakker både på innpust og utpust og legger inn litt latter innimellom.

Marianne rekker å nevne at faktisk er hun også egentlig trønder med opphav fra Trondheim.

Så ler de to damene godt. De har funnet tonen.

Vet hvordan det er å ha det tøft

– Jeg er veldig impulsiv, men altså denne merkelige situasjone­n vi har havnet i med all verdens nye ord som karantene, ja, det fikk bare stå til, tenkte jeg, og satte i gang.

Så enkelt kan det sies når en vet hva det vil si å ha dårlig råd og kjenne på kriser i livet.

– Jeg har vaert alenemor i mange år med to unger. Jeg vet hvordan det er. Nå opplever folk at de ikke kan gå i butikken en gang. Hun ser fortvilet på oss, og Marianne skyter inn:

– Det var det jeg ble så imponert over. Du bruker så mye tid og ressurser på å hjelpe andre.

– Ja, til og begynne med, tenkte jeg ikke at det skulle bli så stort, men så fikk jeg hjelp av blant annet Cathrine på Skotfoss og Erik som er tidligere arbeidskol­lega, ja også ble jeg altså uføretrygd­et i fjor, men jeg har jobbet i alle år. Jeg måtte gjøre noe fornuftig, sier Lisbeth.

Skambelagt å be om hjelp

Etter å ha stått på i nesten ni måneder har hun erfart at behovet for hjelp blant folk er stort. Det handler ikke bare om korona. Enslige mødre som selv om de er i jobb sliter med å få pengene til å strekke til. Mat, klaer, husleie og reparasjon­er.

– Jeg har forandret navn på gruppa til «Gi eller få hjelp i vanskelige tider». Jeg har daglige forespørsl­er, forteller hun.

– Dessverre er det veldig skambelagt å be om hjelp. Folk forteller det ikke engang til sine naermeste. Nå i førjulstid­a er det mange som savner juleshow og julemarked. Vet du hva, mange av oss er glade for at det ikke avholdes, så slipper de å fortelle barna sine at de ikke har råd til å gå dit, sier Lisbeth.

 ??  ??
 ??  ?? TIL Å DELE MED ANDRE: - Jeg kan gi litt kringle til naboer og sånn, ler Lisbeth Bechmann (t.v.) Hun fikk Vardens Julekringl­e av Marianne Elisabeth Hansen.
TIL Å DELE MED ANDRE: - Jeg kan gi litt kringle til naboer og sånn, ler Lisbeth Bechmann (t.v.) Hun fikk Vardens Julekringl­e av Marianne Elisabeth Hansen.
 ??  ?? JULEKRINGL­E: Marianne Elisabeth Hansen (t.v.) ga dagens Julekringl­e til Lisbeth Bechmann som har en hjelpegrup­pe på Facebook.
JULEKRINGL­E: Marianne Elisabeth Hansen (t.v.) ga dagens Julekringl­e til Lisbeth Bechmann som har en hjelpegrup­pe på Facebook.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway