Varden

10 millioner til «kjelleren»

Tungtvanns­kjelle rene rinne på statsbudsj­ettet med 16 millioner kroner, og besøkstall lander på ca. 78.000. Koronaåret har gått over all forventnin­g på NIA.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

▶ TINN

Dets å bly tungtutfor Norsk Industriar­beidermuse­um( NI A) i mars og april. Nesten alle formidling­sstedene rundt i ØstTelemar­k så ut til å bli stengt utover sommeren, og det viste seg etterhvert at det planlagte museumsbyg­get rundt Tungtvanns­kjeller en ble mye dyrere enn først budsjetter­t.

Tidligere denne uka kom gladmeldin­gen om at Frp hadde fått inn 10 millioner ekstra til Tungt s vanns kjelleren i statsbudsj­ettforlike­t. Og nå kan konstituer­t direktør Kjetil H. Djuve fortelle til Varden at besøkstall­et kommer til å landet på 77-78.000. Et imponerend­e besøkstall i koronaåret.

Fra 6 til 16 millioner

– Vi har all grunn til å vaere fornøyd med budsjettfo­rliket på Stortinget. Tungvannsk­jelleren lå inne med 6 millioner i kulturbuds­jettet. Med forslaget fra Frp, er vi nå inne med 16 millioner. Det betyr at vi «bare» mangler 10 millioner på fullfinans­iering av museumsbyg­get til 67 millioner. Nå jobber vi med flere søknader om midler.

Vi skal uansett klare framdrifte­n, og utbygginge­n går som planlagt med ferdigstil­lelse i september 2021, sier en fornøyd direktør Kjetil H. Djuve.

Både Riksantikv­aren, kulturdepa­rtementet, fylket og kommuner er alt inne på finansieri­ngssiden av det nye nasjonale museet på Vemork. Målet er å åpne nytt museum i 2022.

Ny rekord i juli

Året 2020 så mørkt ut med hensyn til besøk ved NIAs formidling­ssteder. Da det på forsommere­n likevel ble mulig å holde det meste åpent for publikum, viste det seg at nordmenn strømmet til museumsatt­raksjonene - med Vemork som den store drageren.

– Ja, vi ser nå til ut å lande på et besøkstall på 77-78.000 i 2020. En nedgang på drøyt 20.000 fra rekordåret 2019, er vi veldig godt fornøyd med. Det har vaert få utenlandsk­e turister her, som normalt utgjør en vesentlig del av våre gjester. Norske turister strømmet til Vemork i sommermåne­dene.

Vi satte faktisk en ny månedsreko­rd for juli med 22.165 besøkende på Vemork, forteller Djuve.

 ?? FOTO: RITA ENGEDALEN ?? NASONALT MUSEUM: Bård Lien (f.v.), Kjersti Kittelsen, Geir Olav Luraas og Kjetil H. Djuve under kranselage­t på prosjektet Tungtvanns­kjelleren tidligere i høst.
FOTO: RITA ENGEDALEN NASONALT MUSEUM: Bård Lien (f.v.), Kjersti Kittelsen, Geir Olav Luraas og Kjetil H. Djuve under kranselage­t på prosjektet Tungtvanns­kjelleren tidligere i høst.
 ??  ?? MUSEET: Museumsbyg­get rundt Tungtvanns­kjelleren tegnet av Point Arkitekter.
MUSEET: Museumsbyg­get rundt Tungtvanns­kjelleren tegnet av Point Arkitekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway