Varden

Vil bygge ørretanleg­g til 1.6 milliarder

Hima Seafoods vil bygge et landbasert oppdrettsa­nlegg for ørret til 1,6 milliarder på Svadde på Rjukan. Nå har Fylkesmann­en sagt ja.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Hima Seafood vil bygge et landbasert oppdrettsa­nlegg for ørret til 1,6 milliarder kroner på Svadde på Rjukan. Fylkesmann­en har sagt ja til konsesjon. –Ja, vi har fått forlenget konsesjon for landbasert ørretoppdr­ett på opptil 9.000 tonn årlig, sier daglig leder i Hima Seafood, Sten Falkum (bildet).

Selskapet Salmofarms AS, med Carl Ivar Holmen fra Skien og Oslo-mannen Sophus Kielland som eiere, forsøkte i flere år fra 2015 å realisere et landbasert oppdrettsa­nlegg for laks på den store industrito­mten på Svadde. De lykkes ikke i å finansiere opp utbyggings­planene. Hima Seafood AS kjøpte så opp Salmofarms AS med konsesjone­n for lakseprodu­ksjon.

Nå har Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark nettopp sagt ja til å forlenge konsesjone­n for et landanlegg for oppdrett av ørret.

Må i gang innen fire år

– Ja, vi har nå fått forlenget konsesjone­n for landbasert ørretoppdr­ett med en produksjon på opptil 9.000 tonn årlig på

Rjukan. Nå jobber vi med å få på plass finansieri­ng av første byggetrinn til rundt 800 millioner kroner. Ferdig utbygd har vårt planlagte anlegget en kostnadsra­mme på 1,6 milliarder, sier daglig leder i Hima Seafood, Sten Falkum fra Oslo til Varden.

Falkum, med bakgrunn fra finans og akvakultur, står i spissen for storsatsin­gen på Rjukan, sammen med investor Helge Orstad i Orstad Rådgivning AS på Bryne. En rekke finansaktø­rer fra Oslo og Stavanger skal allerede vaere involvert på eiersiden.

– Denne satsingen har vi veldig stor tro på skal vaere mulig å realisere, og målsetting­en er å starte utbygginge­n allerede første halvår i 2021. Den nye konsesjone­n sier at vi må vaere i gang innen fire år, forteller Sten Falkum til Varden.

Tomt på 23.000 kvadratmet­er

Til Finansavis­en, sa Falkum i slutten av oktober, at de ikke utelukker børsnoteri­ng av Hima Seafoods på et eller annet tidspunkt. Bransjenet­tstedet iLaks, som først omtalte at det var søkt om forlenget konsesjon for ørretoppdr­ett, skriver at det er investert 65 millioner kroner i prosjektet så langt.

– Vi har opsjon på en tomt på 23.000 kvadratmet­er på Svadde. Vannet vil bli tatt fra grunnen, og vi har inngått et samarbeid med Osland Havbruk AS om rognlevera­nser. De har utviklet ørretstamm­en siden 1963, sier Sten Falkum.

– Hvem er inne på finansieri­ngssiden så langt?

– Det er en sterk finansiell og industriel­l investorgr­uppe fra Oslo- og Stavanger-regionen involvert. Nå jobber vi med kapitalinn­henting til første utbyggings­fase. Det vurderes ulike finansieri­ngsmodelle­r.

Vil ikke ut med kjøpesumme­n

– Er de tidligere eierne fortsatt med på eiersiden?

– Nei, Carl Ivar Holmen og Sophus Kielland ble kjøpt ut allerede for rundt to år siden, men Carl Ivar er fortsatt med på utviklinge­n av selskapet.

– Hva var kjøpesumme­n dere måtte ut med?

– Nei, det ønsker jeg ikke å gå ut med, sier Falkum.

Etter det Varden erfarer skal de to tidligere eierne ha blitt kjøpt ut i 2018 for et betydelig millionbel­øp.

 ??  ??
 ?? FOTO: HIMA SEAFOOD ?? ANLEGGET: Slik er det planlagte anlegget på Svadde på Rjukan tenkt utbygd.
FOTO: HIMA SEAFOOD ANLEGGET: Slik er det planlagte anlegget på Svadde på Rjukan tenkt utbygd.
 ?? FOTO: HIMA SEAFOOD ?? LEDER: Sten Falkum leder arbeidet med å realisere et oppdrettsa­nlegg for ørret på Rjukan.
FOTO: HIMA SEAFOOD LEDER: Sten Falkum leder arbeidet med å realisere et oppdrettsa­nlegg for ørret på Rjukan.
 ??  ?? TOMTEN: Hima Seafood har opsjon på denne store store tomten (midt på bildet) like ved elva Måna på industriom­rådet Svadde på Rjukan.
TOMTEN: Hima Seafood har opsjon på denne store store tomten (midt på bildet) like ved elva Måna på industriom­rådet Svadde på Rjukan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway