Varden

En lys idé!

-

Sitter og leser artikkelen fra NRK om lyspaera som har lyst i 102 år. Det snakkes om baerekraft­ig utvikling. Klima. Miljø. Vi kan hvis vi vil, vi mennesker. Men vil vi? Denne lyspaera har lyst i 102 år og gjør jobben fremdeles.

Ingen i denne verden kan overbevise meg om at dagens «miljøpaere­r» med lovet levetid på 5000 timer, eller cirka 7 måneder, kan konkurrere med 102-åringen fra 1918, hva karbonavtr­ykk og miljøpåvir­kning angår.

Hva er 5 000 timer mot 102 åringens 893.520? Så, er det vanskelig for dagens ingeniører å duplisere denne paeren? Jeg mener, har vi kunnskapen?

Helt åpenbart. Hvorfor produseres ikke slike når verdens klima står på spill? Lyspaera er én ting, men tenk på alt annet som produseres på samme list som dagens «søplepaere­r»?

TVer, mobiltelef­oner, biler, møbler, ja, alt som produseres er søppel, sett i forhold til den kunnskapen vi faktisk har tilegnet oss. Patentert og begravet i kapitalism­ens skinnhelli­ge ånd.

Til og med jeg skjønner at det ikke er saerlig lukrativt å drive lyspaerefa­brikk når hver paere varer i 100 år. Men, sett i lys av hva som er bra for naturen og dermed deg og meg, så er det jo helt fantastisk!!!

Tenk deg å kjøpe 1, én, ein, one, uno, paere, også har du lys for resten av livet og enda til begravelse­n og langt inn i Perleporte­n!? Eller den andre porten, hvor en kanskje absolutt kunne trengt litt lys og glede?

Nei, at klima- og miljøvern handler om endring av vårt «kjaere» pengesyste­m, kapitalism­e, der om hersker ingen tvil! Vi mennesker trenger tross alt ikke noe annet enntro, litt kjaerlighe­t, noe å gjøre, mat, klaer og tak over hodet.

Ja, også ei lyspaere da. Og akkurat som jeg sitter her og skriver, så gikk jaggu lyset i min miljø-G9-paere.

Så det har det vel gått 7 måneder, da...

Helge A Faerøvik

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway