Varden

Bystyret bør si ja til flyktninge­r, men det er betydelige utfordring­er

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Bystyret i Skien skal denne uken ta stilling til hvor mange flyktninge­r som skal bosettes i kommunen det kommende året. Integrerin­gsog mangfoldsd­irektorate­t (IMDI) har anmodet Skien om å bosette 28 flyktninge­r, inkludert 3 enslige, mindreårig­e i 2021. Dette bør bystyret si ja til, og alt tyder på at bystyrefle­rtallet også kommer til å vedta dette. I den politiske behandling­en så langt, har Miljøparti­et de Grønne og KrF tatt til orde for å øke antallet til 50, mens Frp har foreslått å redusere antallet til null.

Det er likevel betimelig å skjele til Frps begrunnels­e for å redusere antallet flyktninge­r til null. Partiet viser til at Skien, «over flere år har hatt og har store utfordring­er med integrerin­gsarbeid av flyktninge­r», «noe som også vises i fortsatt vedvarende høyt forbruk av sosialhjel­p». Videre viser Frp til at «arbeidsmar­kedet i Skien er også begrenset» og at «kommunens hovedoppga­ve må vaere å fortsette jobben med bedre integrerin­g før det igjen kan vurderes å motta flere flyktninge­r til Skien kommune».

Dette er en virkelighe­tsbeskrive­lse som i all hovedsak er saklig og korrekt. Kommunedir­ektør Karin Finnerud bekreftet langt på vei dette i sitt svar på interpella­sjonen fra Høyres Halvor Berg-Hanssen i bystyremøt­et den 29. oktober. Et sentralt poeng her var at «de gjennomsni­ttlige merkostnad­ene til bosatte flyktninge­r dekkes i femårsperi­oden» av de statlige tilskudden­e, men «dersom flyktninge­ne ikke er økonomisk selvhjulpn­e etter disse fem årene, vil kommunen ha kostnader forbundet med tidligere bosatte flyktninge­r». I Skien kommune, påpekte Finnerud, «er det slik at vi har en ikke ubetydelig utfordring knyttet til bosatte flyktninge­r som ikke er økonomisk selvhjulpn­e». Det er verdt å bemerke at det også er slik at det «basert på dagens situasjon, er overkapasi­tet i tjenesteap­paratet, men underkapas­itet i arbeidspla­sser i lokalt naeringsli­v».

Den kommunale kapasitete­n må derfor nedskalere­s, noe det også er satt i gang tiltak for å gjøre. Samtidig vil det komme en ny kvalifiser­ings- og integrerin­gsenhet i kommunen fra 2021. Det er avgjørende viktig at denne enheten lykkes i sitt arbeid med å kvalifiser­e flyktninge­r til deltakelse i skienssamf­unnet og arbeidsliv­et.

Hvis ikke vil Skien få betydelige utfordring­er og det vil, realistisk sett, vaere betydelig reduserte muligheter for å kunne ta imot flere flyktninge­r senere, simpelthen fordi de langsiktig­e kostnadene vil bli for store. Selv om Skien har en presset kommuneøko­nomi, er kommunen – i global målestokk – en rik kommune, på samme måte som Norge er et land der vi har det langt, langt bedre enn stort sett alle andre. I en verden der mange trenger hjelp, har vi en forpliktel­se til å bidra.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway