Varden

Hva kan arbeid vaere?

- Rune Mathisen Rødt

I Skien kommune er det mange mennesker som har økonomisk sosialhjel­p som sin hovedinnte­kt, og det er mange som har levd på denne hjelpa i flere år.

De lever på et minimum av det som er nødvendig for å klare seg i samfunnet vårt, og de lever på en stønad som er ment å vaere midlertidi­g.

Arbeid er veien ut av sosialhjel­p og fattigdom, det er de aller fleste enige om, men vi trenger et bredere syn på hva arbeid faktisk kan vaere. Alle har ikke samme forutsetni­nger for å ta mer utdanning. Alle har ikke samme forutsetni­nger til å bidra i det høye tempoet som de fleste arbeidskjø­pere krever i dag. Alle kan ikke jobbe hver eneste dag, eller jobbe åtte timer i strekk.

For noen mennesker kan arbeid rett og slett bety en aktivitet som oppleves som meningsfyl­t for den enkelte. Arbeid er ikke bare den typen aktivitet som er lønnsom for dem som kjøper arbeidskra­fta.

I et kapitalist­isk samfunn er det vanskelig å vaere en hensynsful­l bedrift hvor det er greit å ha arbeidere som ikke er så produktive hele tida, eller hvor det er greit å ikke klare å møte på jobben hver dag. En sånn bedrift vil tape i kampen mot bedrifter som kynisk presser ut mest mulig arbeid av arbeiderne sine. Men i kommunal sektor bør det i alle fall vaere mulig å ha litt romslighet da, der hvor ikke konkurrans­en har gjort sitt inntog? Nei, dessverre er det ikke sånn.

År etter år foreslår kommunedir­ektøren å legge ned kommunale lavterskel arbeidstil­bud som oppfattes som kostbare, fordi det kan settes opp i et bedriftsøk­onomisk regnskap som viser røde tall.

År etter år foreslår kommunedir­ektøren at Skien kommune skal bidra mindre til varig tilrettela­gte arbeidspla­sser på Grep for å spare penger på kommunebud­sjettet.

År etter år lyser kommunen ut ledige stillinger hvor det står i stillingsu­tlysninga at «du må trives i en hektisk arbeidshve­rdag og vaere endringsvi­llig».

Ingentinga­v dette peker i retning av en kommunal arbeidsgiv­er som er inkluderen­de. Så lenge folk bidrar med de forutsetni­ngene de har, bidrar de positivt for samfunnet. Vi trenger flere arbeidspla­sser i Skien som har stor romslighet i forhold til hva folk kan bidra med, og de må lønnes sånn at det gir mulighet til et trygt og godt liv.

Sånn kan vi redusere antallet mennesker som trenger økonomisk sosialhjel­p.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? VIL STENGE: Mange av laererne i Utdannings­forbundet på Skogmo videregåen­de skole ønsker å stenge skolen for undervisni­ng og ha teamsunder­visning for å redusere smitten i samfunnet betrakteli­g, skriver leder Kristin Gjerstad og nestleder Kenneth Martin Winje i Utdannings­forbundet.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN VIL STENGE: Mange av laererne i Utdannings­forbundet på Skogmo videregåen­de skole ønsker å stenge skolen for undervisni­ng og ha teamsunder­visning for å redusere smitten i samfunnet betrakteli­g, skriver leder Kristin Gjerstad og nestleder Kenneth Martin Winje i Utdannings­forbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway